Categories
Artikkelit

Lemin vanhaa pappilaa päästään kunnostamaan

Kaija LankiaLEMI. Vanha pappila Lemillä kunnostetaan näyttely- ja matkailukäyttöön. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt Lemin kunnalle talon peruskorjaukseen 70 prosentin avustuksen.Alustava kustannusarvio, jolla kunta avustusta haki, oli 584 000 euroa. Siitä avustuksen osuus olisi noin 409 000 euroa.— Tällaisessa kohteessa on hyvin vaikea etukäteen sanoa, mitä korjaus tulee maksamaan. Siitä lähdetään, että talo korjataan kunnolla, kunnanjohtaja Simo Luukkanen sanoo. Korjauksessa on otettava huomioon, että pappila on museoviraston suojelema kohde. Korjaushankkeen ohjausryhmässä on mukana Etelä-Karjalan museon edustaja.Kunta on neuvotellut eri tahojen kanssa talon jatkokäytöstä. Yksi vahva ehdokas ainakin on Luukkasen mukaan tarjolla. Kun rahoituspäätös nyt saatiin, neuvottelut jatkuvat vielä tällä viikolla.— Pappilaan halutaan toimintaa, joka tukisi särämatkailua. Lemillä käy vuosittain 35 000—40 000 särämatkailijaa, Luukkanen muistuttaa. Pappilan korjaussuunnitelmien teko alkaa heti. Ensimmäisenä tutkitaan tarkemmin kosteuden aiheuttamat vahingot rakenteille.ELY-keskus edellyttää päätöksessään, että korjaustöiden pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä. Kunnanjohtajan mukaan jatkoaikaa kuitenkin tarvitaan.— Olemme jättäneet hakemuksen jo yli vuosi sitten. Jos päätös olisi tullut nopeammin, olisimme aloittaneet työt jo viime syksynä, Luukkanen sanoo.

Kaija Lankia

Kirjoittaja: