Paroc ei katso uusia tontteja

Eristevalmistaja pysyy Lappeenrannassa vain, jos voi jatkaa tuotantoa nykyisellä paikalla. Yt-neuvottelut huonomman vaihtoehdon varalle alkavat tänään.

Heikki Sopanen

LAPPEENRANTA. Eristeiden valmistaja Parocilla on vain yksi vaihtoehto tuotannon jatkamiselle Lappeenrannassa. Toimitusjohtaja Kari Lehtinen sanoo, että he haluavat jatkaa tuotantoa nykyisellä paikalla Ihalaisissa.

-Toivomme, ettei meidän tarvitse lähteä muualle. Tilanne näyttää kuitenkin vaikealta ja se huonompi vaihtoehto on Lappeenrannan tehtaan tuotannon siirtäminen muihin yksikköihimme Ouluun ja Paraisille.

Jos toiminta Lappeenrannassa nykytontilla loppuu, katoaa kaupungista 250 teollisuustyöpaikkaa. Siksi Lappeenrannan kaupunkikin on valmis auttamaan kaikin mahdollisin tavoin Parocin pysymistä kaupungissa.

-Uusi tontti kyllä löytyy tarvittaessa, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva lupaa.

PAROCIN Lehtinen painottaa, että tuotannon siirtäminen johonkin toiseen paikkaan Lappeenrannassa ei ole heille vaihtoehto.

-Tehtaan siirtäminen toiselle tontille on kustannuksiltaan moninkertainen verrattuna toiminnan siirtämiseen Parocin olemassa oleville tuotantolaitoksille. Se on lähes yhtä kallista kuin uuden tehtaan rakentaminen eikä näytä tällä hetkellä realistiselta vaihtoehdolta.

Lehtinen antaa kaupungille tunnustusta siitä, että se on ilmaissut halunsa auttaa kaikin tavoin Parocia. Ongelman ratkaisu on Lehtisen mukaan kuitenkin heidän ja vuokraisännän, Nordkalkin, välinen. Yhteisymmärrys nykyisen tontin vuokrasopimuksen jatkamisesta löytyy tai ei löydy.

-Toistaiseksi ratkaisua ei ole löytynyt. Haluaisimme pidemmän vuokrasopimuksen kuin 2019 päättyvä, joka solmittiin 1999, sillä 20 vuotta on lyhyt aika teollisessa toiminnassa.

Tilanne on Lehtisen mukaan kinkkinen siksi, että kumpikin katsoo asiaa oman liiketoimintansa kannalta.

-Tehtaamme alla on hyvä kalkkikiviesiintymä ja ymmärrän, että Nordkalk haluaa päästä sitä hyödyntämään. Mutta mekin teemme kaikkemme, että syntyisi ratkaisu toimintamme jatkamiselle Ihalaisessa.

RATKAISUN löytymisen kannalta kevät on Lehtisen mukaan kriittistä aikaa. Yt-neuvottelut huonomman vaihtoehdon eli tuotannon siirtämisen varalta alkavat tänään.

-Neuvotteluja jatketaan kevään aikana. Pyrimme saamaan yt-neuvottelut päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Silloin pitää olla selvyys myös Nordkalkin ja meidän neuvottelujemme tuloksesta. Kaiken kaikkiaan tilanne on hankala ja valitettava.

Kaupunginjohtaja Jarvakin sanoo, että Parocin ensisijainen tavoite on saada jatkosopimus aikaan Nordkalkin kanssa. Jos sitä ei synny, on kaupungin vuoro etsiä ratkaisua.

Jarvan mukaan mihinkään yksityiskohtiin ei ole vielä menty.

Näillä näkymin kaupunki voisi auttaa pattitilanteessa tarjoamalla Nordkalkille jotakin vaihtoehtoista maata hyödynnettäväksi vuovillatehtaan alla olevan sijaan.

KUVATEKSTI

Mika Strandèn

Parocin toimitusjohtaja Kari Lehtinen sanoo, ettei yhtiö katsele Lappeenrannasta uutta tonttia toiminnalleen.

Vuorivillaeristeitä tehdään ja lastataan Lappeenrannassa varmuudella vuoteen 2016. Sen jälkeinen tilanne on vielä auki.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen