Uusi vuoto jätevesiputkessa

Tyysterniemen paineviemäri vuotaa nyt uudesta kohdasta. Korjaustyöt aloitetaan arviolta maanantain ja tiistain välisenä yönä.

LAPPEENRANTA. Sukeltajat löysivät sunnuntaina alkuillasta vuodon paineviemärissä Lappeenrannan Tyysterniemessä. Jätevesivuoto sijaitsee Taipalsaarentien sillan kohdalla.

Vuodon vakavuus on toistaiseksi arvoitus.

— Sukeltajat sanoivat, että näkyvyys oli todella huono. He kävivät paikan käsikopelolla läpi, Lappeenrannan Energian tuotantomestari Tommy Vesterlund kertoo.

Vuoto on Vesterlundin mukaan hankalasti kahden putken liitossaumassa. Jos tiiviste vuotaa, jäteveden pumppaus pitää seisauttaa ja jätevesilinja avata korjausta varten.

Vesterlund arvioi, että korjaustyöt saadaan tehtyä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Korjaus pitää tehdä yöllä, kun jätevettä kulkee vähemmän.

— Kaupungin vedenkulutus tippuu arki-iltana kello 23 aikaan huomattavasti.

Tällä hetkellä Lappeenrannan Energia valmistelee korjausta ja hankkii tarvittavat osat. Korjausta varten pitää järjestää imuautot, jotka siirtävät jäteveden työn aikana vuotokohdan ohi.

Tammikuussa samassa putkessa havaittiin vuoto Tyysterniemen pumppaamon vieressä. Se saatiin korjattua.

Suolistoperäisten bakteerien pitoisuudet eivät kuitenkaan laskeneet Pallonlahdella, joten Lappeenrannan Energia päätti tutkia lahdella sijaitsevan putkiston.

Vuotojen määrästä herää epäilys, että putki olisi heikkolaatuinen.

— Viime vuodon jälkeen putkimateriaalia lähetettiin tutkittavaksi siitä kohtaan, mistä se oli revennyt. Putki sai ihan puhtaat paperit.

Vesterlund epäilee, että uusi vuoto on syntynyt jossain vaiheessa sen jälkeen, kun aiempi vuoto korjattiin tammikuussa.

— Elokuussa on sukellettu kaikki linjat läpi, ja silloin putki ei ole ainakaan vuotanut.

Vesterlundin tietojen mukaan sukeltajien piti sunnuntaina vain tehdä avannot ja aloittaa varsinainen työ maanantaina. Vuoto etsittiin ja löydettiin kuitenkin heti.

Vesterlund arvioi, että osa työstä tehtiin viikonloppuna sukeltajien aikatauluista johtuen. Esimerkiksi aiemmissa sukelluksissa mukana olleilla palomiehillä on ollut päivätyö.

— Sukeltajat ovat ammattimiehiä, jotka kiertävät ympäri Suomen. Tämä on tuttua puuhaa heille.

Lappeenrannan Energia tiedottaa korjaustoimenpiteistä lisää tänään maanantaina aamupäivällä.

Kirjoittaja:
Emilia Lavonen