Valaistuneet maailmantanssijat

Kilpatanssijat Markus ja Mariia Hirvonen löysivät keinon kehittyä yhä paremmiksi. Tanssi on elämäntapa ja tulevaisuudessa myös työ.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Markus ja Mariia Hirvosen syksyinen päätös osoittautui mullistavammaksi kuin he itsekään osasivat odottaa. Kansainvälisen tason kilpatanssijat vähensivät kilpailemisen määrää.

Yksinkertainen teko toi raikkautta kaikkeen.

-Viime vuonna teimme tavallaan enemmän, mutta tulokset tulivat alaspäin. Kaikki menee nyt paremmin. Hienointa on, että tulokset kehittyvät, Markus Hirvonen, 25, sanoo.

-Aika pitkän aikaa olemme ehkä puskeneet itseämme vähän liikaa. Nyt älysimme, että meidän pitää nauttiakin elämästä, Mariia Hirvonen, 24, jatkaa.

RAJUN kilpailu- ja matkustusrumban lisäksi Hirvoset harjoittelivat syksyllä täysillä ja hankkivat täytettä budjettiinsa tanssinopettajina. Mariia Hirvoselle lisäurakkaa tuo kasvatustieteiden opinnot Helsingin yliopistossa.

Maksimi ei ole aina optimi.

-Tajusimme, ettemme halua tätä tehdä ihan sillä tavalla. Päätimme, että kaiken toiminnan pitää tukea tanssia, eikä alkaa syödä sitä.

-Tämän vuoden kaikki kisamatkat ovat olleet mahtavia ja todella miellyttäviä. Olemme jotenkin paljon rennompia. Siten suorituskin on ollut paljon parempi ja se näkyy heti tuloksissa.

-Kun on tietty hype päällä, jatkat ja pusket vain, ei niin väliä nukutko paljon. Nyt on alkanut tajuta sen tärkeyden. Olemme ehkä löytäneet oikeanlaisen balanssin.

HIRVOSET PYRKIVÄT yhä täysillä tavoitteeseensa, vakiotanssien maailman kärkeen. Käytännössä kirkkain tavoite on lajin yhden pääkilpailun, eli Blackpoolin aikuisten luokan voitto.

Hirvoset ovat voittaneet Blackpoolissa alle 21-vuotiaiden luokan 2008 ja nousevien tähtien luokan 2009. Aikuisten luokassa sijoitus on parantunut joka kerta. Viime vuonna pari oli seitsemäs.

29. toukokuuta on kalenterissa kaikilla huutomerkeillä.

-Nyt tavoitteena on päästä finaaliin ja heti palkintopallille.

-Emme halua mennä vain sijaa kerrallaan eteenpäin, vaan rohkein harppauksin.

BLACKPOOLIN jälkeen Hirvoset suuntaavat yhdeksänkertaisten vakiotanssien maailmanmestarien Marcus ja Karen Hiltonin oppiin Lontooseen.

-On mahtavaa, kun he ovat paikalla Blackpoolissa. Voimme suoraan kysyä palautetta ja saada heidän näkemyksensä siitä, mitä asioita meidän kannattaa työstää seuraavia etappeja ajatellen.

Niitä ovat kesän harjoituskauden jälkeen kilpaileminen Kiinassa ja visiitti Australiassa 70-vuotiaan tanssigurun Anthony Hurleyn koulutettavina.

Hirvoset haluavat seurata Hurleyn jalanjälkiä.

-Tarkoitus on, että meistä tulee tanssinopettajia myöhemmin ja opetamme päivätyöksemme. Se on se unelma. Emme näe tekevämme mitään muuta.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Hirvoset palasivat sunnuntaina uransa alkulähteille: lämmittelemään urheilutalon käytävälle. Kolhosta mutta toimivasta kotisalista tie on vienyt esimerkiksi Blackpoolin, Lontoon, Pariisin ja viimeisimpänä Tokion loistoareenoille. Nyt vuorossa oli esiintyminen aluekilpailuissa.

Markus ja Mariia Hirvonen arvioivat itseään Vahvuudet Olemme massaan verrattuna ainutlaatuinen pari. Tulkitsemme musiikkia enemmän ja olemme suorituksissamme taiteellisempia kuin muut.

Se, että on uniikki pari, on edellytys sille, että voi olla paras.

Kehitettävää

Meillä jää puuttumaan viimeinen silaus, tietty vakaus. Häviämme siinä eniten suhteessa muihin. Toistojen määrä on siinä tärkein asia.

Viime vuonna Blackpoolissa emme olleet mentaalisestikaan valmiit finaaliin. Työstämme sitä puolta yhteistyössä urheilupsykologin kanssa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen