Eksote toivoo Alakylään lastenkotia

Lappeenranta. Alakylän koulun alueelle sovitellaan 24 lapsen maksimikokoista lastenkotia.

Anne Kotiharju

Eksote haluaisi Lappeenrannan Alakylän koulun alueelle lastenkodin. 24-paikkainen lastenkoti korvaisi Leirin lastenkodin sekä Kivisalmen lapsi- ja nuorisokodin.

Eksote toivoo uusia tiloja mahdollisimman nopeasti, vaikka kyseessä onkin vielä alustava suunnitelma ilman päätöksiä ja rahoitusta.

-Mitään ajolähtötilannetta ei ole, mutta eteenpäin olisi hyvä päästä pian, selvittää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen.

Kivisalmen lapsi- ja nuorisokoti toimii tällä hetkellä väistötiloissa kerrostaloasunnossa Saratiellä.

Leirin lastenkodin tilat taas ovat epäkäytännölliset. Erilaisia kosteusvaurioita on Kososen mukaan tullut vastaan.

Kosonen kertoo, että Eksote ei ole kaavailemassa Alakylän koulun alueelle esillä olleita nuorten psykiatrian ja päihdehuollon tukiasuntoja.

-Kaupunki tiedusteli Eksotelta mahdollisia tarpeita Alakylän tontille ja me ilmoitimme lastenkodin, selvittää Kosonen.

Tonttia kaupungilta hakee Lappeenrannan asuntopalvelu. Sen tytäryhtiö Ikihonka toteuttaisi lastenkodin Eksotelle vuokrattavaksi.

Lastenkoti sopisi Kososen mielestä hyvin alueelle, johon on tulossa myös uusi päiväkoti.

Kososen mukaan Eksotella ei juuri nyt ole tiedossa muuta vaihtoehtoa lastenkodin paikaksi.

Lastenkodille olisi tarvetta, vaikka Eksote pyrkiikin vähentämään laitoshoitoa ja lisäämään etenkin lasten perhesijoituksia.

Nyt suunniteltu yksikkö olisi suurin nykyisen lain sallima eli 24-paikkainen. Kososen mukaan siitä voi saada lapsille kodinomaisen.

-Siihen saa pienellä solurakenteella hyviä yksiköitä. Henkilöstöjärjestelyt helpottuvat, kun kaikki ovat samassa pihapiirissä.

Lastenkodin rakentaminen vaatisi kaavamuutoksen.

Alakylän koulun parakit siirretään pois alueelta kesän alussa. Kaupunki selvittää parhaillaan, saisiko alueelle lastenkodin lisäksi mahtumaan toisen päiväkodin, urheiluseura PEPOn kuplahallin sekä lisää parkkipaikkoja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju