Kaavasählinki uhkaa siirtää koululaajennusta

Taipalsaari. Kirkonkylän koulun laajennusta pitäisi rakentaa jo syksyllä, mutta kaavamuutos on tekemättä. Koulun laajennus sopii, mutta liikuntahalli hiertää naapureita.

Anne Kotiharju

Taipalsaaren kirkonkylän koulun laajennus tuskin valmistuu ensi vuoden syksyksi. Kaavasählinki uhkaa siirtää rakentamista.

Lähiasukkaat vastustavat etenkin isoa liikuntahallia.

Koulun laajennussuunnitelma on paisunut niin isoksi kokonaisuudeksi, että se ylittää kolminkertaisesti tontilla vielä olevan rakennusoikeuden.

Kunnalla kaikki on valmista arviolta 6-7 miljoonan euron hankkeen rakentamiseksi. On piirustukset ja rahaa tälle vuodelle 3,5 miljoonaa euroa. Kunta valmistautuu rakennusurakoiden kilpailuttamiseen.

Kaava vain puuttuu. Nykyisen kaavan mukaan kirkonkylän koulun yhteyteen voi rakentaa lisää tuhatkunta neliötä. Nyt tontille on nousemassa kuitenkin 3 000 neliön rakennukset. Nykyisessä koulussa on noin tuhat neliötä.

-Näin siinä vain pääsi käymään. Harvemmin se näin päin menee, että ensin on rakennuspiirustukset valmiina ja sitten vasta ryhdytään kaavaa laatimaan. Ei huomattu, että tontillahan ei ole noin paljon rakennusoikeutta, harmittelee tekninen johtaja Erkki Kallonen.

Vuosia sitten koulun laajennuksena ja liikuntatiloina alkaneeseen suunnitelmaan lisättiin kaikenlaista.

-Sitä laajennuskokonaisuutta touhuttiin niin suurella porukalla. Työryhmään kuului 18 henkilöä.

Kaavaprosessi käynnistettiin haipakalla puolitoista kuukautta sitten. Esillä olleesta kaavaluonnoksesta on jätetty kriittisiä mielipiteitä. Etenkin yhdeksän metriä korkea kookas liikuntahalli arveluttaa.

-Lausuntojen jyrkkyys yllätti, sanoo Kallonen.

Kunta aikoo nyt järjestää kaavamuutoksesta yleisötilaisuuden, jossa solmukohtia yritetään avata.

Kunnanjohtajaksi kevättalvella palannut Jari Willman on varma, ettei koulu valmistu ensi vuoden syksyksi.

-Koulu on ahdas ja lapsia on ylipaikoilla. Tilanpuutteen takia noin 30-40 lasta joudutaan silloin kuljettamaan esimerkiksi Saimaanharjun kouluun.

Kirkonkylän koulu on mitoitettu sadalle lapselle, joita nyt on noin 130.

-Kunnan näkökulmasta laajennuksille varattu paikka ei ole mitenkään herkkä ja suunnitelma sopii tähän kunnan ostamalle maalle. Kokonaisuutta on aika hankala lähteä enää muuttamaan.

Willman toteaa, että hankkeen lykkääntyminen ei ole kenenkään etu.

-Lapset ja koulutyö on tässä tärkein asia.

Laajennuksille varattu paikka ei ole mitenkään herkkä.

Jari Willman

Kriittisiä mielipiteitä kaavaluonnoksesta

Rakennusoikeutta ei saa nostaa. Laajennusten pitää olla pienimittakaavaisia.

Vaikutuksia kulttuuriperintöön, maisemaan, rakennettuun ympäristöön ja liikenteeseen ei ole selvitetty eikä tutkittu vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Katsomolla varustettu 2,8 miljoonan euron liikuntahalli on ylimitoitettu koululiikunnan tarpeisiin. Liikuntahallin voisi sijoittaa vaikka koulun toiseen päähän.

Etelä-Karjalan museon mukaan vaikutukset alueella olevan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön (vanha koulu ja maatilat Kaulio I ja II) on arvioitava huolella.

Lähde: Kunnalle jätettyjä mielipiteitä Kirkonkylän asemakaavaluonnoksesta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju