Kivijärvelle luvassa merkitty veneilyreitti

Veneily. Kartoitettu reitti olisi tärkeä matkailun, virkistyskäytön ja turvallisuudenkin kannalta. Jos asia etenee suunnitellusti, reitti on valmis vuonna 2015.

MATTI RIIHELÄ

LEMIÄ JA LUUMÄKEÄ yhdistävä Kivijärvi on vihdoin viimein saamassa merkityn veneilyreitin sekä reittikartan. Runkoreittiä pitkin pääsisi turvallista vesiväylää naapurikunnasta toiseen.

Runkoreitti olisi matalimmilta kohdiltaankin vähintään parin metrin syvyinen. Sillä olisi alustavan suunnitelman mukaan mittaa noin 45 kilometriä, eikä matkan varrella olisi vaaraa karikkoihin tai kiviin törmäämisestä.

Veneilyreittihanketta oman työnsä ohessa vetävä Luumäen ympäristönsuojelusihteeri Juha Tervonen muistelee, että edellisen kerran reitti- ja karttahanke oli esillä kymmenkunta vuotta sitten. Tuolloin yritys kaatui kuitenkin rahoitukseen.

Parhaillaan pohdinnan alla on Leader-rahoitteinen esisuunnitelma, jonka valmistuttua ELY-keskukselta voi hakea rahoitusta varsinaisen suunnitelman laadintaan.

Tervonen arvelee lopullisen suunnitelman, merkitsemisen ja karttatyön kustannuksiksi 150 000-200 000 euroa. Osa siitä on rahoitettava yksityisesti. Tervonen uskoo, että yksityinen rahoitus ei ole ongelma, jos julkinen rahoitus saadaan. Lemin ja Luumäen kunnat ovat mukana hankkeessa ja järvialueen osakaskunnatkin suhtautuvat myönteisesti. Leijonan osaa julkisesta rahoituksesta odotetaan ELY-keskukselta.

JOTTA ELY-keskuksen rahoitusta on mahdollista saada, hankkeen on tuettava myös matkailua. Tervonen heittää esiin ajatuksen, että Luumäeltä olisi laivayhteys Lemille esimerkiksi särälle.

Lemille reitti kulkisi joko entisen motellin tai Kotkaniemen rannasta kahtakin vaihtoehtoista väylää Ruomin ja Uimin kapioiden kautta.

Runkoreitiltä olisi mahdollisuus tehdä pistoja sivummalle.

Veneilyreitit palvelisivat myös melonnan harrastajia.

KARTAT voisi avata sähköisessä muodossa veneessä kuntien kotisivuilta vaikkapa kannettavalla tietokoneella. Mahdollista olisi ottaa myös paperituloste ennen matkan alkua.

Tervonen pitää merkittyä veneilyreittiä karttoineen tarpeellisena monestakin syystä.

-Se olisi tärkeä matkailun ja virkistyskäytön kannalta, samoin turvallisuuden. Kivijärvellä on pahoja paikkoja, ja siellä on mennyt moottoreita. Se on kivan kokoinen järvi, mutta sinne pystyy seutuja tuntematon eksymään.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, reittiurakka voisi valmistua vuonna 2015.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä