Laitos yhdessä yössä palvelukodiksi

Lappeenranta. Lehmuskodissa vain maksut muuttuvat, muu pysyy ennallaan. Laitosmaksun sijaan asukas maksaa asiakasmaksun, vuokran ja lääkkeet.

Anne Kotiharju

Lahja Piispa, 91 istuskelee melko tyynin mielin lempipaikassaan Lehmuskodin päiväsalissa. Piispa tietää, että vapun jälkeen arki jatkuu ihan ennallaan, vaikka Lehmuskoti muuttuu vanhainkodista tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

On entiset tilat, entiset hoitajat, entinen päivärytmit ja entiset asukkaat.

Mutta ne maksut.

-Huolestuttaa, jos ei niitä maksuja pysty hoitamaan, miettii Piispa.

Luikauttaa vs. osastonhoitajalle Sirkka-Liisa Olkkoselle, että ”siun pitää sitten tulla jelppaamaan”.

Olkkonen kertoo, että neuvoja sekä apua saa. Lehmuskodissa asukkaita ja omaisia on jo evästetty. Ensi viikolla on vielä yksi tiedotustilaisuus.

Lehmuskodissa muutos tietää asukkaille lähinnä paperihommia. Vanhainkoti Lehmuskodissa piti maksaa vain yksi kaikenkattava asiakasmaksu.

Palveluasumisessa taas pitää asiakasmaksun lisäksi maksaa vuokraa Lappeenrannan Asuntopalvelulle, maksaa itse lääkkeet sekä koneellisen lääkejakelun maksu apteekille. Joissakin muissa yksiköissä joutuu maksamaan myös sähköstä.

Ja näistä kaikista on tehtävä sopimukset palveluntarjoajan kanssa.

Palvelukoordinaattori Kaija Ruskeepään mukaan Eksote on selvittänyt, että käytännössä maksut muuttuvat yleensä vain vähän.

-Muutos jää yleensä pieneksi. Esimerkiksi Ortamonpuistossa ensireaktio oli, että raha ei riitä. Mutta kun laskut sitten tulivat ja asumistuet ja muut oli saatu, oltiin lopputulokseen ihan tyytyväisiä.

-Ja jos rahat eivät riitä asumiseen, voi viime kädessä hakea toimeentulotukea.

Lappeenrannan Armilankadulla sijaitseva Lehmuskoti on peruskorjattu vuonna 2005. Nyt ei tehty mitään muutoksia, koska kaikilla on jo oma huone wc- ja suihkutiloineen.

Myös hoitokäytäntöä on viety virikkeellisempään ja kuntouttavaan suuntaan. Henkilöstöä koulutetaan, jotta käytäntöjä saadaan vielä asukaslähtöisemmiksi.

Vapun jälkeen Lahja Piispakin asuu virallisesti kodissa, ei laitoksessa.

Eksoten iso revohka vuodeosastojen ja vanhainkotien muuttamisesta palveluasunnoiksi käy läpi kaikki kunnat. Seuraavana eli ensi kesäkuun alussa on vuorossa Rautjärven Tuulenpesä.

Eksoten vanhuspalvelujen johtaja Eeva-Kaarina Tolvanen arvelee, että muutos on viety läpi viimeistään vuonna 2020. Suunnitelman mukaan valmista pitäisi tulla vuonna 2016.

Samalla Eksote vähentää hoivapaikkoja 60:llä jo tänä vuonna. Esimerkiksi Taipalsaaren sairaalan kaikkia lakkautettavia osastoja ei korvata uusilla muualla. Paikkoja vähenee myös ympäri maakuntaa.

Joissakin kunnissa kuten Luumäellä vanhan vuodeosaston tilalle pitää rakentaa kokonaan uusi tehostetun palveluasumisen yksikkö. Monen hengen huoneet sekä vuoteisiin hoitaminen jäävät historiaan.

Laitoksen ja palveluasumisen maksut

Laitoksessa asukas maksaa yhden asiakasmaksun Eksotelle. Maksu on korkeintaan 85 prosenttia nettotuloista.

Palveluasumisessa asiakas maksaa nettotulojen perusteella määräytyvää asiakasmaksua Eksotelle.

Palveluasumisessa asiakas maksaa vuokraa kiinteistönomistajalle.

Palveluasumisessa asiakas maksaa omat lääkkeet.

Palveluasumisessa asiakas maksaa sähkön, jos se ei sisälly vuokraan.

Palveluasumisessa asiakas maksaa koneellisesta lääkejakelusta apteekille.

Eksoten mukaan ero laitos- ja palveluasumisen maksujen välillä on kuitenkin pieni asiakasmaksussa huomioitavien erilaisten vähennysten kuten asunnon vuokran, asumistuen ja muiden tukien takia.

Asukkaalle jää palveluasumisessa 180 euron käyttövara henkilökohtaisiin menoihin.

Eksoten suunnitelma palveluasumisesta

Lappeenrannassa Lehmuskoti palveluasunnoiksi vuonna 2013, Sammonkoti 2014. Taipalsaaren sairaalan osastot lakkautetaan 2013?-?2015.

Rautjärvellä Tuulenpesä palveluasunnoiksi ensi kesäkuun alussa. Vuonna 2015 vuodeosaston remontti.

Lemin Palolakodin tilalle uusi rakennus 2015.

Luumäen vuodeoston tilalle uusi rakennus 2014 ja vanhainkodin remontti 2015.

Savitaipaleen vuodeosaston remontti tai uusi rakennus 2015.

Taipalsaaren vanhainkodin tilalle uusi 2015.

Ruokolahden vuodeosasto/palvelukeskus uusitaan 2015.

Parikkalan Käskynkkä/Rauhalakoti remontoidaan 2015.

Eksoten arvion mukaan aikataulu venynee.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju