Lappeenranta tähyää saariin

Saaristokaupunki – Lappeenrannan Mikonsaaresta kaavaillaan vaihemaakuntakaavassa asuinaluetta. Sillan vaativan Ruohosaaren kaava odottaa edelleen pöytälaatikossa.

Anne Kotiharju

Lappeenranta voisi kaavoittaa hulppeita asuinalueita lähisaariinsa. Helpoiten asuinalueeksi taipuisi Mikonsaari. Sinne pääsee jo tietä pitkin.

Nyt lausuntokierroksella olevassa vaihemaakuntakaavassa ehdotetaankin, että Mikonsaari otettaisiin asuinkäyttöön.

Mikonsaari ja Kivisalmen vieressä oleva Rongonsaari on merkitty kaavaluonnoksessa saaristokaupungin kehittämisen kohdealueiksi.

Rengon saari ja siinä melkein kiinni oleva iso Heposalo kuuluvat Taipalsaareen.

-Onhan Mikonsaari lähempänä ydinkeskustaa kuin Ruoholampi, jota nyt kehitetään asuinalueena, toteaa vt kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki.

Mikonsaaressa on ollut jo pitkään vakituista maaseutumaista asutusta. Lisäksi saaressa on paljon kesäasuntoja ja muun muassa luontopolku.

-Tulevaisuuden visiossa Mikonsaari voisi olla osa saaristokaupunkia. Sellainen oli merkitty edelliseen maakuntakaavaehdotukseen. Mikonsaaresta aina Ruohosaareen ulottuva saaristokatu sitten ruksattiin yli, muistelee Jouhki.

Nyt kaavaluonnoksessa on varovaisempi saaristokaupungin alku.

Mikonsaaren kesämökkitonteista voisi tehdä vakituiseen asumiseen tarkoitettuja ja sisämaahan voisi kaavoittaa lisää.

Yliopiston lähellä häämöttävän Ruohosaaren asuinalueesta kaupunki laati kaavasuunnitelmat vajaa kymmenen vuotta sitten. Kun sillan ja kunnallistekniikan hintalapuksi paljastui yli seitsemän miljoonaa euroa, kaupunginhallitus jäädytti suunnitelmat.

Jouhki toteaa, että saari on edelleen helposti käyttöönotettavissa, jos päättäjät vain haluaisivat.

-Asemakaava on valmiiksi suunniteltu. Saari on hyvällä paikalla.

Jouhki pohtii, että saareen voisi kaavoittaa enemmänkin asuntoja, kaavaa voisi tiivistää. Näin sillan hinta suhteessa halpenisi.

Kaupunki laatii lähiaikoina keskustaajaman osayleiskaavan läntistä osaa.

-Varmasti Ruohosaaresta käydään keskustelu yleiskaavan yhteydessä.

Päättäjät suhtautuvat saarivisioihin avoimin mielin. Mikonsaari ja Ruohosaari eivät ole olleet esillä keskusteluissa.

Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaoston puheenjohtaja Harri Iljin (sd.) pähkäilee, että kumpikin saari toisi toivottuja vetovoimaisia tontteja Saimaan tuntumaan.

-Vettä olisi joka puolella. Kustannuksistahan kaavoittaminen on kiinni. Enemmän kuin harvoille tarkoitettuja luksusalueita olisi hyvä saada kaikelle kansalle jotain.

Jaoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) miettii, ettei nyt ole oikein varaa tavallistenkaan asuinalueiden kunnallistekniikkaan, saati sitten siltoihin.

-Mutta on harmi, jos tonttitarjonta on yksipuolista. Menetämme hyviä veronmaksajia naapurikuntiin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju