Musiikkia isolla soittokunnalla

LAPPEENRANTA. Musiikkimajuri Riku Huhtasalo saa johdettavakseen kasvavan Rakuunasoittokunnan ensi vuoden alussa.

ILPO LESKINEN

MUSIIKKIMAJURI Riku Huhtasalo aloitti Rakuunasoittokunnan johtajana maaliskuun alussa. Hän tuli tuttuun paikkaan. Varusmiespalveluksen hän suoritti Lappeenrannassa vuonna 1986 ja toimi vuoteen 1991 asti Rakuunasoittokunnassa.

Alunperin Huhtasalo varautui matkustamaan kahden kodin välillä, mutta kävi niin, että yhdellä pärjätään. Vaimo sai töitä Lappeenrannasta, joten perhe asettuu tänne. Mökki on ja pysyy kotiseudulla Ikaalisissa.

MUSIIKKI ON hallinnut Riku Huhtasalon elämää pienestä saakka. Isä, pelimannimestari Matti Huhtasalo, oli tunnettu haitarinsoittaja. Veli Jari Huhtasalo tuli puolestaan tunnetuksi 1970-luvulla Äideistä parhain -laulullaan.

-En tiedä ketään, joka olisi joutunut musiikkialalle. Kyllä sinne aina hakeudutaan.

-Musiikki on kutsumusammatti, jossa työ ja harrastus sekoittuvat. Sotilassoittokunnissa saa soittaa musiikkia laidasta laitaan.

Saksofonin lisäksi Huhtasalo taitaa haitarinsoiton. Laulanut hän on jo kolmivuotiaana. Tuolta ajalta on säilynyt kotiäänitys, jossa hän laulaa Ison talon Antti ja Rannanjärvi -kappaleen.

HUHTASALO SAA ensi vuodeksi käsiinsä suuren Rakuunasoittokunnan, kun Savon ja Karjalan sotilassoittokunnat sulautuvat siihen.

Muutos ei ole hyppy tuntemattomaan. Soittajat tuntevat toisensa. Soittokunnat ovat tähänkin asti tehneet yhteistyötä ja järjestäneet yhteiskonsertteja.

-Kun soittajat ovat yhdellä paikkakunnalla, harjoitukset helpottuvat.

HARJOITUKSIA vaikeuttaa aluksi se, että koko porukka ei mahdu yksiin tiloihin. Toiminta on hajallaan kolmessa eri rakennuksessa.

Rakuunasoittokunnalle suunnitellaan harjoitustiloja Maasotakoulun alueelle lentokentän reunaan, mutta rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty.

Ylimenokauden ajan käytetään Lappeenranta-salissa sen mukaan, miten sinne mahtuu. Musiikkiopiston sali on liian pieni.

-Soittajat kyllä mahtuvat moneen paikkaan, mutta ääni ei mahdu, Huhtasalo tiivistää ongelman.

Rakuunasoittokunta ja Lahden sinfoninen puhallinorkesteri esiintyvät Nuoruuden voimalla -konsertissa. Se järjestetään Lappeenranta-salissa keskiviikkona 24. huhtikuuta kello 19. Kapellimestareina toimivat Riku Huhtasalon lisäksi Juha Salmela ja Juha Ketola. Solisteina ovat Marko Saikko, baritonitorvi ja Ilari Pälli, trumpetti.

Riku Huhtasalo

47-vuotias. Kotoisin Ikaalisista.

Musiikkimajuri ja Rakuunasoittokunnan johtaja.

Vaimo, kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

Tuli Lappeenrantaan Niinisalosta, jossa toimi Satakunnan sotilassoittokunnan johtajana yli 12 vuotta. Toimi sitä ennen Pohjanmaan sotilassoittokunnassa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen