Parocin yt:t jatkuvat koko kevään

LAPPEENRANTA. Jatko Lappeenrannassa yhä epävarma. Muutama työntekijä on lähtenyt muihin hommiin.

HEIKKI SOPANEN

LÄMPÖERISTEITÄ valmistavan Parocin yt-neuvottelut jatkuvat Lappeenrannassa kesän alkuun. Pahimmassa tapauksessa Paroc siirtää Lappeenrannan eristevalmistuksen Oulun ja Paraisten tehtailleen, jolloin 250 ihmistä jäisi Lappeenrannassa työttömäksi.

Yt-neuvottelujen lakisääteinen minimiaika, kuusi viikkoa, täyttyy ensi viikolla. Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat kuitenkin sopineet neuvottelujen jatkamisesta touko-kesäkuun vaihteeseen saakka.

Muutama Parocin työntekijä Lappeenrannassa on jo etsinyt itselleen uuden työpaikan eikä ole jäänyt odottamaan neuvottelujen tulosta.

-Tällaiseen prosessiin liittyy aina yksilötasolla muiden mahdollisuuksien pohtiminen, Parocin toimitusjohtaja Kari Lehtinen kommentoi.

Työntekijöiden pääluottamusmies Esa Hyväri sanoo, että on selvä, että kun työpaikat ovat uhattuina, niin käydään etsimään varmempaa työpaikkaa.

-Tämä on mieltä rassaavaa aikaa, ja pari ihmistä on lähtenyt tähän mennessä. Mitään joukkoliikettä ei ole tapahtunut.

Hyvärin mukaan työnantajan kanssa neuvotellaan touko-kesäkuun vaihteeseen ja mietitään vaihtoehtoja.

-Tässä vaiheessa ei pysty sanomaan enempää.

TOIMITUSJOHTAJA Lehtinen sanoo, että paras vaihtoehto olisi, ettei raskain uhkakuva toteutuisi. Paroc neuvottelee tuotannon ja työpaikkojen säilyttämismahdollisuuksista Lappeenrannassa myös vuokraisäntänsä Nordkalkin sekä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

-Eri vaihtoehtoja on käyty läpi. Asiat ovat kuitenkin vielä kesken.

Kaupunki on tarjonnut Parocille uutta tonttia ja luvannut rakennuttaa kaupunkiyhtiö Yritystilan kautta toimitilat, joihin Paroc tulisi vuokralaiseksi. Paroc puolestaan haluaa jatkaa nykyisellä tontilla, jonka Nordkalk haluaisi omaan käyttöönsä, koska tontin alla on rikas kalkkikiviesiintymä.

Parocin ja Nordkalkin välinen vuokrasopimus päättyy 2019. Nordkalkin divisioonajohtaja Jarkko Kaplin kertoo, että ratkaisua etsitään Parocin ja heidän välisissä keskusteluissa.

-Eri vaihtoehtoja käydään läpi.

Jos yhteistä näkemystä jatkosta ei osapuolten välillä synny, Paroc lopettaa Lappeenrannassa toimintansa 2016 loppuun mennessä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen