Tornator suojeli Mörynsalon

Ruokolahti | Metso-suojeluun tuli arvokas lisä Ruokolahden korpea Tornatorin mailta. Yhtiö saa kehuja valtion viranomaisilta ja jopa luonnonsuojelijoilta.

Metsäyhtiö Tornatorin maille on perustettu uusi luonnonsuojelualue Ruokolahden perukoille. Se on 25,5 hehtaarin metsätila, jonka nimi on Mörynsalo.

Alue rajautuu Savonlinnaan liitettyyn Punkaharjuun, ja siitä käytetään myös nimeä Rakovuoret. Suojelualueena sen nimi on Laineensalo.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojeli alueen Metso-ohjelman kohteena. Maaliskuun lopulla tehdyn suojelupäätöksen mukaan siellä on runsaslahopuustoista kangasmetsää ja kalliometsää.

– Vaihtelevaa maastoa, puustoltaan vanhaa metsää, kokonaisuutena edustavimpia kohteita meidän metsien suojelun toteutuksessa, ELY-keskuksen metsätalousinsinööri Pekka Jokinen täydentää.

Lisäarvoa tuo se, että alue on myös kuukkelin reviiriä.

Etelä-Karjalan oloissa Mörynsalo eli Laineensalo on pinta-alaltaankin merkittävä metsien suojelualue.

Tornatorin tiluksille on viime vuosina suurempiakin perustettu: 74 hehtaarin Viitalammin alue vuonna 2011 ja 56 hehtaarin Paajasensalon alue viime vuonna.

Nekin ovat luonnonarvoiltaan merkittävää korpea Ruokolahden pohjoisosissa, osin vuoden 2010 myrskyn runtelemia, mikä lisäsi Tornatorin haluja pistää alueet Metso-suojeluun.

Siinä tuulenkaadot saavat rauhassa pötköttää maassa ja tuottaa pieneliöille tärkeää lahopuuta.

Suojelusopimusten mukaan Tornator ei harjoita Metso-kohteissa metsätaloutta, vaikka maat jäävätkin yhtiön omistukseen.

ELY-keskus hieroo Tornatorin kanssa Metso-suojelupäätöstä myös Ruokolahden Rautionhovin metsistä. Niitä on noin 16 hehtaaria, joiden keskeltä tilan rakennukset ovat erillisellä tontilla.

– Saimaalla on Tornatorin kanssa vireillä neuvottelut Talsion suojelusta, kertoo diplomi-insinööri Paula Mattila ELY-keskuksesta.

Talsio on noin 50 hehtaarin rakentamaton saari Kyläniemen eteläpuolella Taipalsaaren aluevesillä. Sen suojeluhanke ei liity Metsoon, vaan on Mattilan mukaan rantojensuojeluohjelman toteutusta.

Tornator saa ELY-keskuksen väeltä kehuja manttaaliensa suojeluhaluista. Kehuja irtoaa luonnonsuojeluväestäkin, joka on luonut yhtiölle suojelupaineita kartoittamalla sen metsistä arvokohteita.

Niistä Ruokolahden Mäkrämäen 19 hehtaarin alue siirtyi Tornatorin pari vuotta sitten tekemillä kaupoilla Luonnonperintösäätiölle. Se on luonnonsuojeluguru Pentti Linkolan perustama säätiö.

Tornator Oyj on entisten Stora Enson metsien omistajayhtiö.

Edustavimpia kohteita meidän metsien suojelun toteutuksessa.

Pekka Jokinen

Vapaaehtoista

metsien suojelua

Metso on luonnonsuojeluohjelma, jolla pyritään turvaamaan Etelä-Suomen metsien monimuotoisuutta.

Valtion vanhoista suojeluohjelmista poiketen Metso perustuu vapaaehtoisuuteen.

Maanomistajat voivat tarjota suojeluun metsäkohteita, jotka täyttävät Metso-ohjelman kriteerit.

ELY-keskus ostaa kelpuuttamansa kohteet tai rauhoittaa ne korvausta vastaan yksityismaana.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen