Verovapaa tavara yöpyy Goodprissa

LAPPEENRANTA – Tulliterminaalin kautta kulkee rekkalasteittain tavaraa itään. Pieni yrittäjä pärjää kilpailussa olemalla joustava.

HELENA RISSANEN

Asiakas haluaa saada kirjekuoren toimitettua Sveitsistä Moskovaan. Toinen sanoo, että Kiinasta tulee kymmenen konttia päivittäistavaroita meritse ja ne pitäisi viedä Kazakstaniin. Tässä on kysymys kansainvälisestä logistiikasta, jota hoitaa lappeenrantalainen Goodpri Oy.

— Meille tulee muotia Italiasta, viihde-elektroniikkaa Saksasta ja tietokonekomponentteja Kiinasta ja Malesiasta. Yksi lähettää laatikon, toinen rekkakaupalla, toimitusjohtaja Denis Gaft kertoo.

Goodpri toimii vuoden vanhassa terminaalissa Viistokadulla.

— Tulliterminaalimme on pieni verrattuna satamaoperaattoreiden tiloihin. Me emme tarvitse isoja tiloja, koska varastokierto on hyvin nopeaa.

Varastolta lähtee pari rekkaa vuorokaudessa. Yhdessä rekassa voi olla jopa 70 eri asiakkaan tavaroita.

— Tavaraa täytyy koota niin, että rekka saadaan täyteen. Jos sata asiakasta lähettää tavaroita eri puolilta maailmaa, ne täytyy jossain ottaa vastaan ja varastoida.

Lappeenrannassa oli aikoinaan paljon tulliterminaaliyrityksiä, mutta vuoden 2008 laman jälkeen niiden määrä on Gaftin mukaan vähentynyt. Harvalta saa Goodprin tapaan kokonaispalvelua, eli tarjolla on omaa kalustoa, omat logistikot ja ammattitaitoa. Suurin osa tarjoaa pelkkää varastotilaa.

— Monet eivät tajunneet ajoissa liittää toimintaansa oheispalveluja. Ne luottivat siihen, että venäläiset tarvitsevat Suomesta vielä pitkään varastointipalveluja, mutta näin ei asia ole.

Gaft vertaa logistiikkabisnestä Nokiaan, jossa elettiin uskossa, että ollaan aina edelläkävijä. Yhtäkkiä huomattiin, että jopa korealaiset huitaisivat ohi.

— Logistiikka-alalla uskottiin, että Suomi on melkein ainut kanava itään. Kuljetukset Suomen kautta ovat vähentyneet radikaalisti. Muun muassa Haminassa ja Kotkassa on paljon operaattoreita lopettanut.

Koko bisneskuvio on Gaftin mukaan muuttunut. Ennen venäläiset ostivat kymmenen rekkalastillista varastoon ja ajattelivat, että tehdään niistä joskus jotain. Nyt siellä eletään kädestä suuhun eli hankitaan pieniä määriä kerralla.

Töitä pitää tehdä sen eteen, että henkilökunta voitaisiin työllistää. Voittoakin pitää saada.

— Työpaikan pitää olla sellainen, ettei kenelläkään ole kiire kotiin. Kun työntekijöitä kohtelee hyvin, he sitoutuvat yritykseen.

Gaftin mukaan pieni yritys pärjää osaamisella ja joustavuudella.

— Meidän palvelumme pitää olla moitteetonta, jotta saamme pidettyä asiakkaat.

Goodpri Oy

Perustettu vuonna 2004.

Työntekijöitä 14.

Yli 20 omaa rekkaa.

Liikevaihto vuonna 2012 liki 4 miljoona.

Denis ja Larisa Gaft omistavat myös Taipalsaaren Nalle Oy:n kautta jalkinekauppa La Fiaban ja lasten huonekalukauppa Cilek Roomin.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen