Armilan koulusta jää vain muistot

Lappeenranta. Armilan koulu on kestänyt sekä talvisodan pommitukset että monen sukupolven kansa- ja peruskoululaiset suhteellisen pienin vaurioin.

Matti Saarela

Lehtori Jaana Hedman laittaa vanhoja koepapereita nippuun ja pojat kantavat niitä ulos luokasta.

Käynnissä on opettaja Katja Nissisen valtakunnan, ruotsin luokan tyhjennys.

-Täällä käytetään surutta lapsityövoimaa, Hedman veistelee, kun hän jakaa töitä Joni-Matti Alholle, Niklas Himmille, Lauri Piiralle ja Valtteri Lipiäiselle.

Armilan vanhaa funkkiskoulua, jota koulussa kutsutaan A-taloksi, on tyhjennetty viime päivien aikana urakalla. Tavaraa vuonna 1938 valmistuneeseen koulurakennukseen on yli 70 vuoden aikana ehtinyt kertyä enemmän kuin riittävästi.

Reilun viikon kuluttua Armilan koulusta on jäljellä enää muistoja. Arkkitehti Jalmari Lankisen suunnittelema hieno funkkistalo on jo myyty Ossi Vilhusen Assi Group Oy:lle.

Sen vieressä sijaitseva, vuonna 1964 valmistunut U-talo saa vielä armonaikaa mahdollisesti ainakin vuoden 2014 loppuun asti. Parhaillaan selvitetään soveltuisivatko U-talon tilat yrityskylän käyttöön.

Armilan puukoulussa toimii päiväkoti. Vankka hirsitalo on rakennettu 1923.

Armilan koulua 20 vuotta rehtorina johtanut Olavi Piipponen ei eläkkeelläkään suostu murehtimaan perinteikkään koulun alasajoa.

-Koulun nimi ja rakennukset eivät ole se pääasia, vaan meidän työmme näkyy nykyisissä ja entisissä oppilaissa. He eivät aikuisina muistele rakennuksia, vaan opettajia ja kaikkia niitä kommelluksia, joita kouluaikoina kokivat, Piipponen muistuttaa.

Piipposen mukaan rakennukset ovat huonossa kunnossa. Niistä olisi ollut pakko lähteä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

-Jonkinlaisia sisäilmaongelmia meillä on siellä ollut. Niitä on myös tutkittu vaikka kuinka paljon, mutta näistä selvityksistä ei ole kyllä jäänyt käteen mitään konkreettista syytä huonolle sisäilmalle.

Aikoinaan Armila oli yksi Lappeenrannan suurimmista kouluista. Apulaisrehtori Marja Enkkelä ei enää jaksa muistaa tarkasti, kuinka monta oppilasta koulussa oli, kun hän aloitti siellä opettajana 22 vuotta sitten.

-Silloin me juoksimme kaikissa kolmessa talossa pitämässä tunteja, hän muistelee.

Nyt koulun tavaroita pakkaa muuttokuntoon hieman yli 200 oppilasta. Enkkelän mukaan seiskaluokkalaiset käyvät koulua jo Kimpisessä.

Armilassa ovat enää vain yläkoulun kasi- ja ysiluokkalaiset.

Kirjoittaja:
Matti Saarela