Parocin johto pahoitteli päätöstä

LAPPEENRANTA. Työnsä menettäville luvataan työtä muissa yksiköissä tai tukea uuden työn etsinnässä.

HEIKKI SOPANEN

Paroc kertoi keskiviikkona pelätyn uutisen.

Lappeenrannan tehtaan tuotanto siirretään muualle vuoden 2016 loppuun mennessä, ja 250 ihmistä menettää työpaikkansa. Heistä sadalle tarjotaan töitä Parocin muista yksiköistä Suomessa ja ulkomailla.

Parocin toimitusjohtaja Kari Lehtinen kuvasi tiedotustilaisuudessa tehtaan sulkemista vaikeaksi ja valitettavaksi päätökseksi.

-Ei helppo prosessi. Olemme olleet Lappeenrannassa vuodesta 1952, ja Lappeenrannan työntekijöillemme on kertynyt vuosien varrella hyvää tietotaitoa. Lisäksi yksikkö on kannattava. Neuvotteluissa Nordkalkin kanssa ei kuitenkaan löytynyt molemmille osapuolille hyväksyttävää ratkaisua ja siksi Lappeenrannan tuotanto siirretään muihin yksikköihimme.

Yhtiö lupaa tukea työntekijöitä siirtymisessä muihin yksiköihin avautuviin työpaikkoihin sekä auttaa uuden työn saamisessa työnhakuvalmennuksella ja muilla tukitoimilla.

Paroc toimii Lappeenrannassa Nordkalkin tontilla, jonka vuokrasopimus päättyy 2019. Lehtisen mukaan Paroc olisi halunnut tehdä uuden, pitkäaikaisen vuokrasopimuksen, mutta Nordkalk tarjosi lopulta vain viiden vuoden jatkosopimusta.

-Vuokrasopimuksen hinta olisi ollut kova eikä liiketoimintaa voi suunnitella niin lyhyellä aikajänteellä.

Maaliskuussa alkaneiden ja kymmenen viikkoa kestäneiden yt-neuvottelujen aikana mietittiin Lehtisen mukaan myös monia muita vaihtoehtoja, muun muassa tehtaan siirtämistä muualle Lappeenrantaan tai muualle Suomeen.

-Tehtaan siirron hinta, 60 miljoonaa euroa, olisi ollut niin kova, että vaihtoehdoksi jäi tuotannon siirto muihin yksikköihimme. Sen hinnaksi tulee seitsemän miljoonaa euroa.

Lehtinen painotti, ettei kyseessä ole säästöprojekti vaan tilanne, jossa Parocista riippumattomat ulkoiset tekijät rajoittivat vaihtoehtoja ja päätöstä.

Nordkalk haluaa Parocin tontin omaan käyttöönsä vuokra-ajan päättymisen jälkeen, koska tontin alla on rikas kalkkikiviesiintymä.

Lappeenrannan tuotanto siirretään muihin yksikköihin vaiheittain. Ensimmäisenä ajetaan alas eristelinja 10 vuodenvaihteessa, ja kolmannes 250 työntekijästä irtisanotaan.

Loput työpaikat katoavat koko tehtaan alasajon myötä vuoden 2016 loppuun mennessä. Lappeenrannan koneita ja laitteita siirretään Parocin muihin tuotantoyksikköihin Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Vuokratontin rakennukset pitää purkaa ja tontti siivota Nordkalkia varten luovutuskuntoon toukokuuhun 2019 mennessä.

Lehtinen sanoo, että heidän tietääkseen alueella ei ole suojeltavia tai säilytettäväksi määriteltyjä rakennuksia.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen