Kurinalaiset funkrokkarit

Musiikki. Seven Mondays on jäsenilleen harrastus, johon jokainen paneutuu tosissaan.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenranta. Kerrankin palaset loksahtivat tuosta vain kohdalleen. Siltä Mikko Huopaisesta tuntui, kun Seven Mondays -bändiä perustettiin reilu vuosi sitten.

Lähes 20 vuotta musiikkia tahkonnut mies on ehtinyt soittaa monessa bändissä, eivätkä asiat ole aina sujuneet yhtä helposti. Milloin porukka bändissä on vaihtunut tiuhaan, milloin homma on tökkinyt tai hiipunut muusta syystä.

— Tällä kertaa lähtökohta oli hyvä. Kaikki bändin jäsenet asuivat Lappeenrannassa ja kaikki halusivat keskittyä yhteen bändiin, Huopainen kertoo.

Jos porukka asuisi eri kaupungeissa ja kaikilla olisi monta rautaa tulessa, se hankaloittaisi asioiden organisointia. Bändin pyörittämisessä ainakin puolet ajasta menee Huopaisen mukaan kaikkeen muuhun kuin soittamiseen.

Seven Mondays harjoittelee kerran tai kaksi viikossa.

— Treenit otetaan tosissaan. Ei mitään hölmöilyä, pelkkää jammailua ja kaljoittelua. Kukaan ei myöskään tule paikalle ja sano, että minun pitää sitten tunnin kuluttua lähteä pois. Kaikki arvostavat kurinalaisuutta ja sitoutumista.

Yleensä bändi nauhoittaa treeninsä.

— Jälkikäteen voi sitten kuunnella, mitkä ideat toimivat ja mitä pitäisi tehdä toisin.

Seven Mondaysin musiikki on tanssillista funkrockia. Huopainen tekee biisien rungot yhdessä bändin laulajan, Jesse Sairan kanssa. Biisien sovituksessa ovat mukana myös rumpali Sami Pylsy ja basisti Pauli Hirvonen.

— Otamme funk-, soul- ja bluesvaikutteita aiemmilta vuosikymmeniltä, mutta teemme silti 2000-luvun musiikkia, ei mitään retromeininkiä.

Vaikka Huopaisen tärkeysjärjestyksessä bändi nousee muiden harrastusten edelle, Kaukaan sellutehtaalla työskentelevälle miehelle se on silti vain harrastus. Myös bändin tavoitteet ovat realistiset.

— Emme todellakaan haaveile mistään stadionkonsertista Wembleyllä, Huopainen naurahtaa.

— Me toivomme bändinä, että pysyisimme koossa ainakin 5—10 vuotta niin, että ehtisimme kehittyä niin hyväksi kuin mahdollista. Esimerkiksi Jesselle laulaminen on uusi juttu ja meillä muillakin on paljon uusia asioita opittavana.

— Ajattelemme myös, että jos on tarpeeksi hyvä bändi ja tarpeeksi hyviä biisejä, kyllä se johonkin johtaa.

Aherrus palkitaan keikoilla, joita uuden bändin on tosin vaikea saada.

— Tällä hetkellä hiton vaikeaa. Kun levymyynti ei vedä, tunnettuja artistejakin on tyrkyllä ja kilpailu on kovaa.

— Onneksi on sellaisia paikkoja kuin Lucky Monkeys ja Totem, jonne paikalliset bändit voivat vielä päästä soittamaan, Huopainen kiittelee.

— Ihan parasta on, jos keikalla saadaan vielä porukka tanssimaan.

Seven Mondays keikalla Lucky Monkeys -baarissa 24.5. Levy-Musiikin päättäjäiset ravintola Totemissa 1.6.

Seven Mondays

Lappeenrantalainen funkrock-bändi.

Perustettiin huhtikuussa 2012.

Tehnyt 3 musiikkivideota, jotka löytyvät Youtubesta.

Kesällä keikkoja ainakin: 14.6. Ravintola Min’Ann’, 30.6. Imatra BB-festival, 10.8. Linnoituksen yö.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto