Kyytiä vanhoille maalipurkeille ja öljypäniköille

Jätteenkierrätys – Vaarallisten jätteiden noutaja lähestyy kotitalouksia Lappeenrannassa. Asukkailla oli sille paljon tuomisia Kourulassa ja Tirilässä.

Leena Sallinen

Lappeenrannan Kourulassa oli torstaina iltapäivällä paljon porukkaa odottelemassa Ekokemin ongelmajäteautoa. Se saapui Katajakadun päähän vähän myöhässä aikataulustaan.

Lähiasukkaat kantoivat autolle tuomisiksi monenlaista purkkia, pänikkää ja nyyttiä.

-Vanhaa öljyä, pari kuivunutta maalipurkkia ja viemärin puhdistusainetta, jota en enää uskalla käyttää, Risto Mirola esitteli muovikassinsa sisällön.

Monet toivat Ekokemin kyytiin tavaraa autojen takapakseissa, jotkut peräkärryissä, Urpo Piispa kottikärryissä.

-Maalia, jäteöljyä, spraypulloja ja tuubi, jossa on kovettunutta tiivisteainetta, Piispa luetteli löytöjään autotallista.

Samankaltaista tavaraa ja ainetta olivat muutkin Kourulan väen tuomiset, tyypillistä kotitalouksien ongelmajätettä eli nykysuomeksi vaarallisia jätteitä.

Niiden autokeräys on monille alueen asukkaille tuttu juttu. Se toistuu vuosittain niin Kourulassa kuin muuallakin Lappeenrannassa, koko Etelä-Karjalassa.

-Tänne on hyvä tuoda pieniä nyyttejä, joita ei kehtaa lähteä viemään Toikansuolle, Mirola kehui.

Piispa yhtyi kehuihin.

-Todella hyvä systeemi.

Systeemiä pyörittää Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy. Ekokem on yhteistyökumppani, joka hoitaa paitsi vaarallisten jätteiden keräyksen, myös niiden asianmukaisen loppukäsittelyn Riihimäen laitoksessaan.

Keräyskierroksella liikkuu yleensä kaksi Ekokemin autoa. Toinen ottaa vastaan pakattua tavaraa katetulle lavalleen, toinen imee isommat jäteöljyerät säiliöönsä.

-Samalla kierroksella järjestetään metalliromun keräys, josta vastaa Kuusakoski, kertoi Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiön neuvoja Tiina Virtanen.

Kierros eteni perjantaina iltapäivällä Lappeenrannan Tirilään. Sielläkin asukkaiden tuomisina oli pääasiassa maalia ja jäteöljyä.

Kimmo Paukkunen toi oikein 200 litran tynnyrin öljyauton tyhjennettäväksi.

Merja Vasara toi kottikärreillä maalipurkkien ja öljypäniköiden päällä vanhan polkupyörän. Toisen talutti poika perässä.

Pyörille tuki pakit.

-Rautaromu Prisman päähän, Ekokemin miehet opastivat muutamia muitakin tavaran tuojia.

Kuusankosken romumetallin vastaanottokontit ovat Lappeenrannassa miehitetyissä pisteissä, joita on muutamana päivänä. Perjantaina paikka oli Prisman parkkialueella.

Romumetalli on arvotavaraa. Sillä on paljon ottajia yrityksistä yhdistyksiin.

-Me vietiin metallit Pepon keräykseen, kertoivat Pekka Östman ja Sari Kavala Tirilässä.

Pepon keräys kuuluu Onnenpojat Oy:n ja Lappeenrannan urheiluseurojen tempaukseen, jossa kerätään monenlaista romua eri puolilla kaupunkia vielä tänään sunnuntaina.

Etelä-Saimaan 4H-järjestöllä on perinteinen metallinkeräys Lappeenrannassa ja Taipalsaarella koko toukokuun.

Vaarallisten jätteiden keräys Etelä-Karjalassa

Alkoi jo huhtikuun lopulla Joutsenossa.

Lappeenrannan asuinalueilla kierros alkoi torstaina ja jatkuu maanantaista keskiviikkoon. Perjantaina on vielä vuorossa Ylämaa.

Muissa Etelä-Karjalan kunnissa keräys tehdään päivän tai kahden aikana kesän mittaan.

Aikataulut ja keräyspaikat löytyvät Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:n verkkosivuilta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen