Paroc on lähtemässä

LAPPEENRANTA. | Henkilöstö valmistautuu ulosmarssiin, jos toiminta lopetetaan. Yrityksen johto ei halunnut tiistaina kommentoida tehtaan alasajoa.

HEIKKI SOPANEN

Henkilöstön edustajat epäilevät eristevalmistaja Parocin lopettavan toimintansa Lappeenrannassa. Paroc aloitti maaliskuussa yt-neuvottelut Lappeenrannan-tehtaan toiminnan jatkosta. Yhtiö ilmoitti silloin, että tuotanto saatetaan siirtää pois Lappeenrannasta.

Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan Paroc kertoo tehtaan kohtalosta tänään, ja työntekijät varautuvat Lappeenrannassa ulosmarssiin, jos yhtiö on päättänyt lopettaa yksikön.

Yt-neuvottelut päättyivät tiistaina, ja toimihenkilöiden pääluottamusmies Jyrki Maaranen arvelee ammattiliitto Pron verkkosivuilla, että tehdas suljetaan lopullisesti.

Jos tehdas suljetaan ja sen tuotanto siirretään Parocin muihin yksikköihin, Lappeenrannasta katoaa 250 työpaikkaa.

Maarasen mukaan henkilöstö on ehdottanut tuotannon jatkamiseksi neljää eri vaihtoehtoa, jotka perustuvat tuotannon supistamiseen tai tehtaan muuttamiseen lähiseuduille.

-Mitkään vaihtoehdot eivät näytä yrityksen johdolle kelpaavan, vaikka Lappeenrannan kaupunki on ollut valmis tulemaan vastaan vuokraamalla tontin ja osallistumalla rakentamisen kustannuksiin, Maaranen sanoo.

TEHDASTA uhkaa sulkeminen, koska Paroc ei ole päässyt sopimukseen tehtaan tontin vuokrasopimuksen jatkamisesta omistaja Nordkalkin kanssa. Nordkalk haluaa tontin omaan käyttöönsä, sillä nykyinen tehdas sijaitsee ilmeisesti rikkaan kalkkiesiintymän päällä. Tontin vuokra-aika päättyy vuonna 2019.

Maarasen mukaan henkilöstön edustajat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana useamman kerran kyselleet vuokrasopimuksesta ja neuvotteluista Nordkalkin kanssa.

-Ilmeisesti mitään ei ole tehty. Liikkeelle on lähdetty auttamatta liian myöhään, Maaranen sanoo Pron nettisivuilla.

Paroc, Nordkalk ja Lappeenrannan kaupunki ovat neuvotelleet Parocin kohtalosta kevään aikana. Yritysten johto saati kaupunginjohtaja eivät halunneet tiistaina kertoa, onko työpaikat säilyttävään ratkaisuun päästy. Jos toiminta ei jatku, tehdas suljetaan vaiheittain vuoden 2016 loppuun mennessä.

PAROCIN toimitusjohtaja Kari Lehtinen on aiemmin kertonut, että jos toiminta Lappeenrannassa loppuu, Lappeenrannan tuotanto siirretään yhtiön Paraisten ja Oulun yksikköihin.

Pääluottamusmies Maaranen sanoo Pron verkkosivuilla, että jos yt-neuvottelut päättyvät Lappeenrannan tehtaan lakkauttamiseen, Suomen yksikköjen lisäksi tuotantoa siirtyy Ruotsiin ja Venäjälle.

Maarasen mukaan Paroc avaa Moskovan ja Pietarin välille Tveriin uuden tehtaan vuoden 2013 lopussa.

Varaston ja kuljetusten esimiehenä työskentelevä Maaranen sanoo, että Venäjälle on myyty Parocin tuotteita rekkakaupalla vuosien mittaan.

-Parhaimmillaan tehtaalta lähti itärajalle jopa 39 rekkaa vuorokaudessa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen