Lappeenranta takaa isot lainat parkkiyhtiölleen

Lappeenranta. Williparkilla suunnitteilla useita parkkitaloja, joista Technoparkki II on lähtökuopissa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

LAPPEENRANNAN kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle 10,5 miljoonan euron omavelkaisen lainatakauksen myöntämistä kaupungin pysäköintilaitosyhtiölle, Williparkki Oy:lle.

 

Williparkki rakennuttaa lähivuosina useita pysäköintilaitoksia kaupungin keskustaan ja tarvitsee takauksen lainoille, jotka se joutuu ottamaan parkkitilojen rakentamiseksi.

Esitetty takauspäätös on määräaikainen ja voimassa tämän valtuustokauden eli vuoden 2016 loppuun. Kaupunki perii parkkiyhtiöltä lainatakauksesta 0,25 prosentin takausprovision.

 

Ensimmäisenä parkkitaloista rakennetaan TechnoParkki II Vapaudenaukiolta Raatimiehenkadulle saakka. Se on jatkoa TechnoParkki I:lle ja lisää maanalaisten parkkipaikkojen määrän sadasta neljäänsataan.

Williparkki tarvitsee tämänhetkisten laskelmien perusteella Technoparkki II:a varten lainaa noin kuusi miljoonaa euroa.

 

Tarjouskilpailun voittanut Destia on luvannut rakentaa parkkitalon 7,2 miljoonalla eurolla. Loppuosa rahoituksesta saadaan Williparkki Oy:n säästyneillä myyntituotoilla ja kiinteistöjen autopaikkaoikeusmaksuilla.

 

Williparkin toimitusjohtaja Mikko Hietamies sanoo, että muun muassa uusi teatterikiinteistö ostaa parkkitalosta 32 autopaikkaa.

-Käymme neuvotteluja myös muiden kiinteistönomistajien kanssa kaavan vaatimien parkkipaikkojen ostamisesta parkkitalosta. Tällaisia kiinteistöjä on useita. Voimme tehdä sopimuksia eri pituisilla maksuajoilla.

 

Technoparkki II:n alueella on maanalaisen pysäköintilaitoksen mahdollistava lainvoimainen asemakaava. Rakennuslupa käsitellään rakennuslautakunnassa kesäkuun alussa.

Koko pysäköintitalo on tarkoitettu yleiseen pysäköintiin. TechnoParkki I-II on tarkoitus laajentaa aikaisintaan 2015 Raatimiehenkadun ja Kirkkokadun välille yhdessä tasossa. Tämä Pormestarinparkin laajennus tuo 130 parkkipaikkaa lisää.

 

Muita Williparkin parkkitalohankkeita ovat Pormestarinparkin ohella Cityparkki ja kauppatorin parkki.

Cityn osalta suunnittelu on lähes valmis ja rakentamaan piti päästä 2013-2014. Kaava- ja tonttijakovalitus viivästyttävät todennäköisesti rakentamisen alkamista.

 

Kauppatorin parkin alustava toteutusaikataulu on vuonna 2016, mutta aikataulu on pitkälti riippuvainen suunnittelualuetta ympäröivien kiinteistöjen ratkaisuista. Alustavan arvion mukaan vieraan pääoman tarve on 3 750 000 euroa.

Heikki Sopanen