Tilintarkastajilta muistutus Luumäelle

KIRJASTOKÖMMÄHDYS. Jälkipyykki kirjaston valtionosuuden menetyksestä jatkuu. ”Sisäisessä valvonnassa merkittäviä puutteita.”

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kunnan hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen läpi käyneet tilintarkastajat antavat tarkastuskertomuksessaan muistutuksen Luumäelle. Muistutuksen syynä on kirjaston peruskorjauksen menetetty valtionosuus.

Kunnanhallitus ruoti tapahtunutta kokouksessaan tiistai-iltana.

Uudenmaan ELY-keskus asetti Luumäen kirjaston peruskorjauksen tärkeimmäksi rahoitussuunnitelman ulkopuolisista hankkeista puolitoista vuotta sitten. Opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistamaan rahoitussuunnitelmaan 2012-2015 Luumäen kirjasto sittemmin jo pääsi.

Tuossa rahoitussuunnitelmassa kirjastohanke oli kirjattu tälle vuodelle.

Kokonaiskustannusarvio oli 1,23 miljoonaa euroa ja rahoitusprosentti 50. Siltä pohjalta valtion rahaa olisi ollut luvassa 615?000 euroa.

KUNTA käynnisti hankkeen aikaistettuna viime vuonna. Parhaillaan kirjastossa on käynnissä sisustaminen, ja kirjasto avataan kesäkuun kolmantena päivänä.

Kunta ei kuitenkaan toimittanut ELY-keskukselle hankesuunnitelmaa, valtionavustushakemusta eikä aloitusilmoitusta.

-Täten mahdollinen valtionavustus on menetetty, toteavat Audiator Oy:n tilintarkastajat ja muistuttavat, että valtionosuuden hakematta jättäminen on saattanut aiheuttaa kunnalle taloudellista vahinkoa.

Muuten tilinpäätös ei sisällä olennaisia virheitä tai puutteita.

TILINTARKASTAJAT esittävät tilinpäätöksen hyväksymistä. Sisäiseen valvontaan liittyvän muistutuksen vuoksi he eivät puolla vastuuvapautta sivistystoimenjohtajalle.

Luumäen sivistystoimenjohtajana toimii Jorma Uusiheimala.

Sivistystoimen johtosäännön viidennen pykälän mukaan sivistystoimenjohtajan ratkaisuvaltaan kuuluvat valtionosuusselvitykset ja -hakemukset. Johtosäännössä ei tosin ole selkeästi nostettu esille kirjastotoimea koskevia ratkaisuvalta-asioita.

Tilintarkastajat huomauttavat, että sisäisessä valvonnassa on todettu merkittäviä puutteita ja toimenpiteisiin on syytä ryhtyä -?Kunnan kannalta on tärkeää, että kaikki tuloerät tulevat haetuiksi ja saaduiksi. Lisäksi sivistystoimen johtosääntöä on syytä tarkentaa niin, että kaikki toimialaan liittyvät vastuut tulevat esille johtosäännössä, ohjeistavat tilintarkastajat.

KUNNANHALLITUS värkkäsi tiistaina kunnan tarkastuslautakunnalle sen pyytämän lausunnon rahoitussotkusta. ELY-keskukselle hallitus teki selvityspyynnön sen toiminnasta asiassa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä