Tuulivoimaloita suunnitteilla Lemille

LEMI. Voimaloiden määräksi on ajateltu kahdeksaa. Investointi olisi noin 30 miljoonan euron suuruinen.

MATTI RIIHELÄ

Lemille kaavaillun tuulivoimapuiston suunnittelutyö saa uutta puhuria siipiensä alle pian käynnistyvästä yleiskaavoituksesta. Tiistaina kunnantalolla pidetyssä tilaisuudessa alueita hyvin tuntevat paikkakunnan miehet olivat yksimielisiä siitä, että paras paikka tuulivoimaloille olisi kunnan pohjoisosissa sijaitseva Rutahon seutu.

Rutahon korven lähimaisemissa ei ole vakituista eikä loma-asutusta.

Lappeenrantalaisen Tuulisaimaa Oy:n toimitusjohtaja Petteri Laaksonen kertoi, että Lemi valikoitui yhtiön uusimman hankkeen kohteeksi maanomistajien yhteydenoton kautta.

Lemille on alustavasti ajateltu yhteensä kahdeksaa tuulivoimalaa. Investointi olisi noin 30 miljoonan euron suuruinen.

Lappeenrannan Muukossa yhtiöllä on parhaillaan meneillään seitsemän tuuliturbiinin käyttöönotto.

Laaksonen lupaili, että hahmotelma yli sata metriä korkeiden voimaloiden sijoituspaikoista valmistuu loppukesäksi, ehkä elokuussa.

Mitenkään absoluuttisen varmaa tuulipuiston toteuttaminen ei tosin vielä ole. Monta kiveä on käännettävänä ja monta kantoa raivattavana. Niistä ilmeisesti suurimpana puolustusvoimien suhtautuminen. Puolustusvoimat on ollut poikkiteloin tuulivoimaloiden tiellä mahdollisten tutkahäiriöiden vuoksi.

Laskelmat ja tutkimukset tutkahäiriöistä on tehtävä ennen kuin hanketta voidaan toden teolla käynnistellä.

-Suurempia selvityksiä ei voi laatia ennen tutka-asian selvittämistä, totesi Laaksonen. Hänen mielestään Lemin pohjoisosat ovat kuitenkin lupaavaa aluetta tuulivoimapuistolle.

-Näkemyksemme on, että hanke olisi kannattavasti toteutettavissa.

Alueella tehty tuulimittauksia. Projekti-insinööri Oskari Pylkkönen kertoi, että mittaukset on suoritettu laserlaitteella, jolla virtauksia voidaan tarkastella aina 200 metrin korkeuteen asti. Mittaukset jatkuvat edelleen.

Lemin maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio uskoi, että tuulivoimalan rakentamisesta olisi paljon hyötyä Lemille.

-Se toisi työllisyyttä, verkostot paranisivat ja kunta saisi lisää kiinteistöveroja.

Hirvikallio arveli, että kaavoituksen edetessä kunnassa järjestetään hankkeen tiimoilta kaksi tai kolme yleisötilaisuutta. Niistä ensimmäinen kesän jälkeen.

-Tämä on hyvin vuorovaikutteinen prosessi. Jos kaikki sujuu kuten toivotaan, meillä olisi kaava valmiina runsaan puolentoista vuoden kuluttua.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä