Etelä-Karjalan terveysturismi saa vauhtia

Lappeenranta. Nordic Clinic ja Holiday Club valmistelevat yksityissairaalaa. Se tulisi joko Rauhaan tai Lappeenrannan keskustaan. Eksote on mukana selvitystyössä, mutta päätöksiä osallistumisesta ei ole tehty.

Jenni Hirvinen

Timo Laitakari

Ilpo Leskinen

Etelä-Karjalaan valmistellaan uuden sukupolven yksityissairaalaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä.

Sairaalan paikaksi on tulossa joko Joutsenon Rauhan kylpylähotellin alue tai Lappeenrannan keskusta. Rauhan tapauksessa sairaala hyödyntäisi hotellin majoitustiloja potilaiden sijoittamisessa.

— Osa potilaista voi vaatia toimenpiteistä riippuen pidempää hoitojaksoa. Olisi loogista hyödyntää Holiday Clubin tiloja heti, kun potilas on siinä kunnossa, että hänet voidaan siirtää vuodeosastolta eteenpäin, Nordic Clinicin toimitusjohtaja Tero Silvola kommentoi.

Maakunnan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Nordic Clinic ja Holiday Club Resorts ovat aloittaneet selvitystyön sairaalan perustamiseksi.

Eksote ei ole tehnyt osallistumisesta vielä mitään linjausta saati päätöstä. Keskiviikkona kokoontunut Eksoten hallitus kuitenkin antoi luvan asian jatkoselvittelylle.

Eksoten hallituksen varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.) korostaa, että vaihtoehtoja vasta selvitellään ja mukaan tulee mahdollisesti myös alueen kuntia. Sekin on mahdollista, ettei Eksote lähde hommaan lainkaan.

Sairaala palvelisi kotimaisia ja ulkomaisia yksityispotilaita. Sen on määrä avata vuodenvaihteessa 2014—2015.

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo, että Eksote haluaa luoda edellytyksiä uusien markkinoiden syntymiselle Etelä-Karjalaan. Toimijat odottavat uuden sairaalan houkuttelevan maakuntaan myös kansainvälisiä erikoislääkäreitä.

Suunnittelua on vauhdittanut uusi potilasdirektiivi ja sen aiheuttamat muutostarpeet. Potilasdirektiivi astuu voimaan vuonna 2014.

— Tällä järjestelyllä julkinen ja yksityinen voidaan erottaa toisistaan. Paikkakuntalaisten ei tarvitse huolehtia siitä, että yhteissairaalan perustaminen aiheuttaisi lisää hoitojonoja tai vaikeuttaisi hoitoon pääsyä, Itkonen sanoo.

Nordic Clinicin lääketieteellinen johtaja Esa-Pekka Pälvimäki kertoo, että sairaalan palveluvalikoimasta ei ole vielä päätetty. Useita vaihtoehtoja selvitetään.

— Ei ole ollenkaan varmaa, että sairaala palvelee synnyttäjiä. Tätäkin vaihtoehtoa selvitetään, mutta synnytyssairaala vaatii laajat valmistelut. Lisäksi on otettava huomioon päivystysvalmius, komplikaatioiden hoito ja tehohoidot.

Todennäköisin vaihtoehto on perinteinen päiväkirurgia, jonka aloittaminen on yksinkertaisinta. Myös kauneusleikkaukset ovat varteenotettava vaihtoehto.

Pälvimäki uskoo, että itärajan takaa kauneusleikkauksille löytyy kysyntää. Kauneusleikkaukset ja päiväkirurgia soveltuvat hänen mukaansa luontevasti terveysturismiin, jossa asiakas käy sairaalassa majapaikastaan käsin.

Silvola uskoo suomalaisten päivittäisasiakkaiden kattavan noin 50—70 prosenttia koko potilasmäärästä. Näin ollen vähintään reilu neljäsosa sairaalan asiakkaista tulisi ulkomailta.

— Luvut ovat tässä vaiheessa järkevän tasoisilta tuntuvia olettamuksia. Ne tarkentuvat toki matkan varrella.

Eksoten Itkonen sanoo, että päätöksiä osallistumisesta sairaalahankkeeseen pitää tehdä vielä tämän vuoden aikana.

Päätös sairaalan sijoittumisesta tehdään tämän jälkeen. Tero Silvola kertoo, että kiinteistön pystyttäminen vie rakenteellisesti vähintään 8—12 kuukautta.

— Sairaalan ollessa kyseessä on esimerkiksi ilmanvaihtotekniikka suunniteltava erityisen tarkasti, Silvola sanoo.

Nordic Clinic Oy

Suomalainen terveyspalveluoperaattori. Tarjoaa Suomessa ja kansainvälisesti erikoissairaanhoidon palveluja.

Valitsee palveluntuottajia yksityiseltä tai julkiselta sektorilta.

Operaattorin palveluihin kuuluvat erikoissairaanhoito, vuodeosastot, neuvonta sekä terveyshotellitoiminta.

Holiday Club

Resorts Oy

Omistaa 32 lomakohdetta ja 1 500 loma–asuntoa. Seitsemässä kohteessa on kylpylähotelli.

Yrityksen omistavat yhtiön johto, Varma, Suomen Teollisuussijoitus, Ilmarinen, Fennia ja yksityissijoittajat.

Liikevaihto oli tilikaudella 2011—2012 121 miljoonaa euroa. Yritys työllistää 776 henkilöä.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen, Timo Laitakari, Ilpo Leskinen