Matti myy markat rajan taakse

RAHA. Venäläisiä rahankeräilijöitä palvellaan pian Lappeenrannasta käsin. Rahojen lisäksi sikäläisiä edullisemmat alan tarvikkeet kiinnostavat.

ANTTI HIRSAHO

Keräilyrahoihin ja alan tarvikkeisiin keskittynyt yritys Matinmarkka Oy avaa perjantaina uuden liikkeen Lappeenrannan Kauppakadulle.

Miksi jyväskyläläinen yritys avaa sivutoimipisteen juuri Saimaan rannoille?

-Itärajan takaa saapuvat harrastajat ovat tärkein syy. Jyväskylän myymälässä asti käy todella paljon venäläisiä asiakkaita, kertoo yrittäjä Matti Hänninen.

Hänninen ja Piia Kumpulainen kertoivat uudesta myymälästään pari viikkoa sitten alan messuilla Pietarissa. Heidän mukaansa tieto entistä läheisemmästä myymälästä otettiin vastaan innostuneena.

Paitsi keräilyrahat, venäläisiä asiakkaita kiinnostavat myös alan tarvikkeet, kuten säilytyskansiot ja -salkut. Niitä on tarjolla Pietarissakin, mutta Matinmarkan itse maahantuomat tuotteet ovat huomattavasti edullisempia.

Venäläisasiakkaat ovat laajalti kiinnostuneita kaikenlaisista kolikko- ja setelirahoista. Myös Keski-Euroopassa kerätään rahoja yleensä koko mantereelta tai maailmasta.

Suomalaiskeräilijät ovat nirsompia. Keräily kohdistuu yleensä Suomessa tai naapurimaissa käytössä olleisiin rahoihin. Useimmat myös keskittyvät joko kolikoihin tai seteleihin.

-Intohimoisimmat keräilijät etsivät esimerkiksi seteleistä harvinaisimpia sarjanumeroita tai Suomen Pankin johtajien allekirjoituksia, Hänninen kertoo.

Valuutan vaihtuminen euroiksi piristi ukkoutuneeksi mielletyn rahankeräilyn suosiota vuosituhannen vaihteessa. Yhtäkkiä suuret joukot vilkuilivat kaupasta saamiensa vaihtorahojen taustapuolta kiinnostuneena.

-Harrastuksen suosio kasvaa edelleen. Nyt saatetaan esimerkiksi käydä ostamassa sen tietyn maan kolikko, jota ei vaihtorahoista satu löytymään.

Hänninen kertoo, että suurin osa yrityksen liikevaihdosta syntyy nykyään verkkokaupasta. Harvinaiset ja arvokkaat tuotteet sen sijaan vaihtavat omistajaa useimmiten kasvotusten.

Edullisten tuotteiden, kuten eurokolikoiden myyminen suurissa erissä muodostaa yrityksen taloudellisen kivijalan.

-Niillä tehdään kate ja arvorahoilla eurot, Hänninen naurahtaa.

Tällä hetkellä ulkomaisia keräilijöitä kiinnostavat eniten viimeiset suomalaiset markkasetelit. Hänninen muistuttaa, että millä tahansa setelillä ei rikastu. Raha menettää suurimman osan arvostaan pienenkin virheen takia.

Rahankeräilyn aloittaminen

Mieti mitä rahoja haluaisit kerätä. Eurot vai markat, setelit vai kolikot.

Eurot ovat helppo ja halpa aloituskohde.

Tutustu alan kirjallisuuteen ja nettisivuihin.

Kirjoittaja:
Antti Hirsaho