Poliisi haluaa pois Mustolasta

Lappeenranta. Henkilökunnan mielestä poliisi muutti ojasta allikkoon.

Piia Kaskinen

Poliisin väistötiloissa Mustolassa on vakava sisäilmaongelma. Henkilökunta pelkää, ettei siihen suhtauduta tarpeeksi ripeästi.

— Työntekijöille tuli melko heti hengitys- ja iho-oireita, verenvuotoa nenästä ja silmien kutiamista. Klassisia sisäilmaongelmien oireita, kuvaa vanhempi rikoskonstaapeli Kalle Saarela.

Hän työskentelee Mustolan tiloissa ja toimii Lappeenrannan seudun poliisiyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana.

— Moni puhuu oireistaan minulle, muttei uskalla puhua niistä muuten. Poliisiyhdistyksen hallitus on käsitellyt asiaa usein. Koen velvollisuutta toimia äänitorvena. En haasta riitaa, mutta toivon asian käsittelyyn avoimuutta.

Poliisi muutti Villimiehenkadun pääpoliisiasemalta evakkoon kevättalvella 2012. Rakennus on tarkoitus peruskorjata tai rakentaa uudelleen. Sisäilma aiheutti ongelmia sielläkin.

— Siellä asia vei vuosia ja moni sairastui. Krediitit nykyiselle päällikölle siitä, että ylipäätään päästiin muuttamaan sieltä pois, Saarela toteaa.

Suurin osa väestä muutti Mustolaan, entisiin kanavakonttorin tiloihin. Poliisihallituksen mukaan ne olivat kunnossa.

— Meidän tietojemme mukaan tila oli terve. Ei olisi ollut mitään järkeä muuttaa yhdestä ongelmatilasta toiseen, toteaa Markku Palsio, poliisihallituksen materiaalihallintapäällikkö.

Henkilökunta kävi tutustumassa paikkaan ja pettyi.

— Vaihtoehtoja olisi ollut. Mustolassa tilanne oli jopa koominen. Puolet alakerrasta oli eristetty. Siellä oli kaksi lukittua ovea joiden takana oli — ja on edelleen — eristetty tila. Henkilöstölle kerrottiin, että tilat on hoidettu paineistamalla, eivätkä mikrobit leviä. Mutta jos sellaisia on, miten muu tila voisi olla terve? Saarela perää.

Mustolassa työskentelee noin 80 ihmistä. Heidän vaatimuksestaan Halton Oy teki siellä sisäilmatutkimuksen. Se valmistui kuun vaihteessa.

— Taukotiloissa oli poikkeuksellisen suuria mikrobimääriä. Meille todettiin, etteivät pöpöt haittaa, sillä taukotilat eivät ole työskentelytiloja.

Satunnaisista huoneista otettiin ilma- ja sivelynäytteitä, mutta kaikkia tiloja ei tutkittu. Esimerkiksi pukuhuonetta, Saarela kertoo.

— Siellä on järkyttävä pilaantuneen haju. Mutta pukuhuonekaan ei ole työskentelytila. Todennäköisesti sille ei tehdä mitään.

Sisäilman epäpuhtauksien takia yksi työhuoneista muutettiin kuulustelutilaksi keskiviikkona. Sen yläpuolella oleva työhuone tyhjennetään.

— Oikeustajuuni ei mahdu että tilassa ei saa työskennellä, mutta kuulustella saa. Epäiltyjä ja asianosaisia, toisinaan myös lapsia.

Kaksi kuukautta sitten poliisiyhdistys jätti poliisihallitukselle, Senaatti-kiinteistöille ja työsuojelupiirille kirjelmän. Se ilmaisi huolensa henkilöstön turvallisuudesta ja vaati siirtoa terveisiin tiloihin.

Osapuolet puivat asiaa kaksi viikkoa sitten.

— Tilaisuudesta jäi minulle sellainen vaikutelma, että henkilökunnan ajateltiin demonisoivan asiaa. Meille kommentoitiin, että ennen vanhaan kaikki tilat olivat homeessa, eikä kukaan valittanut, Saarela sanoo.

Hän toivoo turvallisia tiloja, mahdollisimman nopeasti. Asiasta palaveroidaan seuraavan kerran ensi viikolla.

— Mitä pidempään Mustolassa ollaan, sitä enemmän altistutaan. Pian tilanne on sama kuin Villimiehenkadulla.

Oikeustajuuni ei mahdu että tilassa ei saa työskennellä, mutta kuulustella saa. Kalle Saarela

Senaatti-kiinteistöt

Valtiovarainministeriön alainen liikelaitos

Huolehtii valtion kiinteistövarallisuuden hallinnasta ja toimitilojen vuokrauksesta

Tuottaa ja tarjoaa tilapalveluja ensisijaisesti valtionhallinnolle

Lähde: Senaatti-kiinteistöt

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen