Rapasaaresta pian kohti Adrianmerta

LAPPEENRANTA. Anttoni Hautamaa purjehtii nuorten EM-mitaleista Kroatiassa. Harjoitusleirit merellä ovat tärkeitä Saimaan kasvatille.

Anssi Silvennoinen

Anttoni Hautamaan käännökset napsahtavat tottuneesti kohdalleen Lappeenrannan Rapasaaren edustalla. Ensi viikolla Hautamaan taidot pääsevät todelliseen testiin purjehduksen Laser radial-luokan 19-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskilpailuissa Kroatiassa.

Kisa on ollut lappeenrantalaisen päätähtäin yli vuoden.

-Aika paljon jännittää. Kunhan nyt saisin itsestäni kaiken irti, Hautamaa tuumaa tuotuaan ensin purjejollansa seuransa Lappeenrannan Pursiseuran keskuksen Wilmanrannan eteen.

-Olen käynyt aika paljon Helsingissä harjoittelemassa. Toivottavasti nyt näkyisi, jos olen oppinut siellä jotain. Kultafleettiin on tietysti vähintään tarkoitus päässä.

Hautamaa, 16, on osallistunut Nyländska Jaktklubbenin Laser-ryhmän harjoitusleireille Helsingin Lauttasaaressa sekä keväällä myös Italian Gardajärvellä.

-Gardajärvellä tuuli tosi hyvin. Opin paljon uutta kovan tuulen purjehduksesta, kun valmentajakin (Benjamin Grönholm) oli mukana.

Viime viikolla Hautamaa treenasi lajiliiton radial-valmennusryhmän mukana ja nuorten olympiavalmentajan Jan Gahmbergin opissa.

Järvipurjehduksen asiantuntijalle meriharjoitukset tulevat tarpeeseen.

-Tärkeintä on silti se, että pääsen leireillä harjoittelemaan jonkun kanssa ja jonkun valmennuksessa. On suuri apu, kun ulkopuolinen katsoo veneen ulkopuolelta ja kommentoi.

Viime aikoina työn alla on ollut purjehduksen strategiapuoli.

-Pitää yrittää tehdä oikeita ratkaisuja vastatuulella. Lähtöäkin pitää kehittää. Se on vielä aika ratkaiseva, erityisesti suurissa fleeteissä.

Nuorten EM-mitaleista kisaa Splitin edustalla lähes 300 purjehtijaa.

-Jos saan lähdöt Kroatiassa hyviksi, purjehduksesta ei tule niin monimutkaista.

REILU VIIKKO sitten Hangon SM-kisoissa Hautamaa purjehti 19-vuotiaiden sarjassa pronssille ja yleisessä sarjassa yhdeksänneksi. Parannusta vuoden takaiseen tuli kolme pykälää.

-Yhden pienen mokan vuoksi tipuin kokonaiskisassa kaksi sijaa. Vähän jäi siis jossiteltavaa, mutta sitä suuremmalla nälällä lähden nyt EM-kisoihin.

Nuorten EM-mitalit ratkotaan 12 erillisellä purjehduksella. Kukin lähtö kestää noin 45-60 minuuttia. Vesillä kilpailijat ovat luonnollisesti paljon sitä pidemmän ajan kerrallaan.

-Kroatiassa paahtaa aurinko. Silti on pysyttävä tosi skarppina koko päivän.

Voima ja kestävyys ovat Hautamaan vahvuuksia. Lappeenrannan Uimarien edustusryhmän jäsen kauhoi tammikuussa SM-kisoissa 18-vuotiaiden 200 metrin rintauinnissa 27:nneksi.

175-senttisenä hän luonnehtii olevansa radialiin aika oikean kokoinen.

-Pystyn pitämään veneen pystyssä kovalla tuulella vauhdissakin. Siten veneestä saa tehoja irti.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen