Soinilansalmen silta piteni kunnan kauhuksi

Ruokolahti. Hallinto-oikeus vaatii salmen tiepenkereeseen uuden 160 metrin sillan. Ruokolahden kunta valittanee kalliista päätöksestä.

Tiina Räikkönen

Leena Sallinen

Ruokolahden kunnan pitää rakennuttaa Soinilansalmeen virtausaukoltaan vähintään 160 metrin silta, päätti Vaasan hallinto-oikeus. Määräys on kunnalle kallis ratkaisu salmessa noin 30 vuotta velloneessa vesisodassa.

Soinilansalmi on Ruokolahdella Äitsaaren ja Härskiänsaaren välissä, mihin valmistui pengertie vuonna 1994. Hallinto-oikeuden päätös on jatkoa eri oikeusasteissa noin 30 vuotta puituun kiistaan pengertien vesistölle ja mökkiläisille aiheuttamista haitoista.

Edellisen päätöksen teki Itä-Suomen aluehallintovirasto vuonna 2010. Sen mukaan Soinilansalmen tiepenkereeseen salmen syvimpään kohtaan pitää rakentaa uusi 80 metrin silta.

Hallinto-oikeus katsoi tarpeelliseksi tuplata virtausaukon, jotta salmen virtausolot saataisiin palautetuksi ennalleen. Ruokolahden kuntaa uhkaava siltalasku kasvoi 850?000 eurosta yli 1,5 miljoonaan euroon.

Kunnanjohtaja Antti Pätilä arvioi, että Vaasan vaatiman sillan kustannukset vastaavat kunnan veroäyrin korottamista kahdella prosenttiyksiköllä.

-?Kyllä tässä nyt on pureskeltava hallinto-oikeuden päätöstä kunnolla ja mietittävä, mitä tehdään. Kunnanhallitus on koolla 1. heinäkuuta, ja se määrittelee kunnan kannan, Pätilä sanoo.

Hän itse on sitä mieltä, että asia on vietävä ratkaistavaksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sinne voi Vaasan päätöksestä valittaa 24. heinäkuuta asti.

Hallinto-oikeus perusteli päätöstään selvityksillä, joiden mukaan tiepenger on vähentänyt veden vaihtuvuutta Soinilansalmessa.

Lähivesien tila on heikentynyt, veden laatu laskenut ja vesikasvillisuus huomattavasti runsastunut.

Kun lupa tiepenkereen tekoon aikoinaan annettiin, haittoja ei arvioitu aiheutuvan. Kun niitä on nyt syntynyt, lupaa voidaan hallinto-oikeuden mukaan tarkistaa ja vahingot korvata.

Kunta määrättiin maksamaan vuosien 1994-2013 vesistöhaitoista korvauksia 24 rantakiinteistön omistajalle.

Yhteissumma nousee yli 22?000 euron. Korvaukset vuoden 2013 jälkeiseltä ajalta määräytyvät sen mukaan, milloin uusi silta rakennetaan ja miten virtausolot paranevat.

Hallinto-oikeuden mukaan sillan rakennuslupa pitää panna vetoon puolessa vuodessa ja uuden sillan pitää valmistua kolmessa vuodessa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen