Somerharjun hiljaisuus jatkuu

Luumäki | Ely-keskus on penseä 5 000 neliön myymälän rakentamiselle. Yrittäjä uhkaa lähteä muualle, jos myymälää ei saada asemakaavaan.

Heikki Sopanen

Luumäen Somerharjuun kaavailtava outlet-myymälä saa Kaakkois-Suomen ely-keskukselta tylyt arviot. Kunnan tekemässä asemakaavaluonnoksessa konkurssin tehneen matkailukeskuksen viereen on suunnitteilla 5 000 neliön hallimainen outlet-myymälä.

Myymälän rakentaisi konkurssipesän ostanut Anjalankosken Umatek Oy, ja yhtiö ottaisi kaupalliseen käyttöön myös entisen, 1 700 neliön matkailukeskuksen. Työpaikkoja tulisi Umatekin mukaan yhteensä nelisenkymmentä.

Ely-keskuksen mielestä kaupalliset vaikutukset on kaavassa selvitetty huonosti ja vaikutukset liikenteeseen kuitattu kevyesti. Keskusta närästää myös se, että myymälä on sijoitettu kauas taajamasta.

Ely-keskus tarjoaa sijoitusvaihtoehdoiksi Rantsilanmäkeä tai Savitaipaleentien risteystä. Lausunnon lopussa ely-keskus sanoo, että esitetyn kaltaisena kaava ei tule menemään läpi.

Kaikki muut kaavaluonnoksesta lausunnon antaneet tahot näyttävät myymälälle vihreää valoa. Etelä-Karjalan liiton mielestä myymälä soveltuu Somerharjuun oikein hyvin.

-Maaperä on tasainen, halli on helppo ja halpa rakentaa ja Luumäki saisi uusia työpaikkoja. Ely-keskuksen ehdottamat paikat olisivat kalliita rakentaa. Toisin kuin ely-keskus väittää, hankkeesta on tehty erillinen liikenneselvitys ja kaupallinen selvitys. Niiden perusteella myymälä soveltuu Somerharjuun, maankäyttöpäällikkö Marjo Wallenius maakuntaliitosta kertoo.

Umatek uhkaa lähteä muualle, jos ely-keskus torppaa outlet-myymälän. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuomo Salonen sanoo, että outlet-myymälät ovat aina sivussa keskustasta.

-Outletin bisnesidea on ostaa maapohja halvalla, jolloin vuokrakin on edullinen ja toiminnasta saadaan kannattavaa. Ei meillä ole intressiä lähteä taajamaan.

Salonen ihmettelee, miksi virkamiehet ovat yrityselämän jarruna tällaisessa taloustilanteessa.

-Luumäen kunta on hoitanut osansa hyvin, mutta tuntuu, että ely-keskus oikein etsii syitä sanoa ei.

Luumäen kunnan tekninen johtaja Harri Liikanen on Salosta sovinnollisempi.

-Asemakaavoitus on vasta aloitettu. Nyt yritetään löytää konsteja, joilla hanketta voitaisiin järkevästi jatkaa.

Alueidenkäyttöpäällikkö Harri Kuivalainen ely-keskuksesta vastaa Saloselle, että ei kannata hermostua.

-Kaava on alkuvaiheessa ja sitä kehitetään. Lähinnä skarppaamista on liikenneturvallisuuden ja kevyen liikenteen järjestämisessä.

Kuivalainen sanoo, että ely-keskus ei etsi syitä sanoa ei, vaan ajattelee yleistä etua.

-Jos myymälähanke tulkitaan paikalliseksi, se voidaan toteuttaa asemakaavalla. Jos se tulkitaan seudulliseksi, sille pitää saada kaupan suuryksikön merkintä maakuntakaavaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen