Tavallisen naisen tarina

Kirja. Helga Kuisma ei halua pitää meteliä kirjoittamisestaan.

Riina Nokso-Koivisto

Taipalsaari. Sudenkorennon kesä on kirjoittajansa Helga Kuisman mukaan kertomus tavallisen, kouluttamattoman ihmisen elämästä.

— Tarinassa on joitain ripauksia omasta elämästäni, jotain muualta kuultua ja osin ihan mielikuvituksen luomaa. Kirjan päähenkilössä Marissa yhdistyvät monen naisen elämät, Kuisma kertoo.

Taipalsaaren Ampujalassa asuva Helga Kuisma täyttää parin vuoden kuluttua jo 90 vuotta ja tietää varmasti, mistä kirjoittaa. Hänen oma elämänsä on ollut työntäyteistä.

— Ennen vanhaan palveltiin kuuliaisesti omia vanhempia niin kauan kuin he olivat elossa. Hoidin vanhempien pientä maatilaa, tein raskasta työtä.

Vuosien varrella hän on ehtinyt työskennellä myös ompelijana sekä Kaukaan tehtaalla.

Ennen Sudenkorennon kesää Kuisma on kirjoittanut useita näytelmiä, runoja ja sanoituksia lauluihin. Silti hän ei halua tehdä kirjoittamisestaan suurta numeroa.

— Ajattelen, että jokaisella ihmisellä on jokin harrastus, minulla se on kirjoittaminen. Omassa lähipiirissäni on ihmisiä, jotka kutovat hienoja mattoja ja tekevät kauniita käsitöitä. Ei pienistä kirjoituksista kannata pitää meteliä ja kuvitella, että on joku kirjailija.

Helga Kuisma kirjoittaa sähkökirjoituskoneella ja on onneksi saanut hankittua lisää hiilinauhakasettaja.

— Eli voin vieläkin kirjoittaa jotain, Kuisma naurahtaa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto