Teemu Korpelan ilmaisu uudistui

Kuvataide. Taidekeskus Salmelan kesänäyttely avautuu huomenna. Eteläkarjalaiset ovat hyvin edustettuina.

Riina Nokso-Koivisto

Mäntyharju. Eteläkarjalaiset taiteilijat ovat näkyvästi esillä Taidekeskus Salmelan lauantaina avautuvassa näyttelyssä. Imatralainen Teemu Korpela on tämänvuotinen Salmelan nuori taiteilija, ja yksi Salmelan salien taiteilijoista on joutsenolainen Anne Hyvönen.

Teemu Korpelan taiteen teemana on pitkään ollut ihminen, ihmisen fyysisyys ja hauraus. Maalauksissa on nähty kauniita ihmishahmoja, mutta myös verenpunaista irvokkuutta. Salmelassa Korpelalta nähdään uudenlaisia töitä.

— Salmelan näyttelyssä olen laajentanut näkökulmaa tavassa, jolla käsittelen ihmisyyttä. Olen pohtinut sitä, kuinka ihmisen läsnäolo välittyy maalauksesta ilman, että kuvassa on ihmisen figuuri, Korpela sanoo.

Korpela on töidensä kautta miettinyt, mikä saa maalauksen välittämään katsojalleen tunnelmia, läsnäolon kokemusta ja assosiaatioita omaan elämään, miksi maalausjälki muuttuu yhteiseksi ja tunnistettavaksi.

Anne Hyvösen teoksissa on pysähdyttäviä, rujonkauniita ihmishahmoja. Hyvönen pohtii töissään ihmiselämän ristiriitaisuutta.

— Ihmiselämä on täynnä paradokseja. Aina on olemassa ihmisen raadollinen puoli ja toisaalta pyrkimys hyvään. Rakkaudessa on vihaa, toivossa toivottomuutta, Hyvönen kertoo.

— Vaikka maalaan ihmistä, se on minulle vain väline, jolla tuon esiin haluamiani asioita.

Sekä Korpelalta että Hyvöseltä on Salmelassa esillä parikymmentä teosta. Taiteilijalle näin laaja näyttely on suuri urakka.

— Olen valmistanut näitä maalauksia viimeiset kaksi vuotta, Hyvönen sanoo.

Vaikka urakka on ohi, kesä ei silti kulu lepäilyyn.

— Täällä kotona meillä on talo täynnä teinejä, joille pitää tehdä ruokaa. Tulin juuri taas kaupasta, Hyvönen naurahtaa.

— Alan myös maalata uutta sarjaa, tämä edellinen teema on nyt käsitelty.

Teemu Korpela herää aamuviideltä ja aloittaa työt kuudelta.

— Kotiin tai harrastusten pariin lähden harvoin ennen iltakuutta. Jos inspiraatio on tullakseen, se tulee työtä tehdessä.

Imatralta taiteilijaksi valmistunut Korpela opiskelee Kuvataideakatemiassa.

— Kesäni kuluu pääosin työhuonerusketusta ottaessa, koska maisteritutkintoon kuuluvan yksityisnäyttelyni on oltava valmis syyskuun lopussa.

Salmelan näyttely esittelee myös kokoelman 80-vuotisjuhlaa viettävältä professori Reino Hietaselta.

Muut Salmelan kesän taiteilijat ovat Alvar Gullichsen, Antti Vuori sekä kuvanveistäjät Heikki Häiväoja ja Auli Korhonen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto