50-luvun koulu päivitettiin 2000-luvulle

LAPPEENRANTA. Kimpisen lukiorakennuksen remontti on loppusuoralla. Nykyaikaisuudesta kertoo se, että sähkökaapeleita on 25 kilometriä.

Emilia Lavonen

Tuttu lohikäärme tervehtii rappusten yllä Kimpisen lukiolaisia elokuussa. Käytävillä valaisevat samantyyliset pallot kuin 90-lukua edeltävänä aikana. Muuten koulu on muuttunut perusteellisesti vuoden kestäneessä remontissa.

Piha vilisee vielä rakennusmiehiä, sisällä on sotkuista, ja pulpetit puuttuvat. Valmista pitäisi olla 13. elokuuta, kun oppilaat ja opettajat palaavat kesälomilta ja väliaikaistiloista.

— Tästä tulee nykyaikainen, arkkitehti Heini Löytty arvioi pihatöiden keskellä.

— Ja vanhaa kunnioittava, lisää vastaava valvojarakennusmestari Harri Räikkönen.

Perusparannuksen tavoitteena oli tehdä Kimpisen koulusta nykyaikainen ja turvallinen ja samalla vaalia 50-luvun ulkonäköä.

Tekniikan tärkeydestä tämän päivän koulussa kertoo se, että rakennukseen vedettiin 25 kilometriä sähkökaapelia.

Hienoimmat viritykset ovat luonnontieteiden valtaamassa yläkerrassa. Luokkiin on tehty vesipisteitä sekä vetokaappeja ja liesiä kemian töille. Höyryt imetään erillisiin putkiin. Kaksi dataprojektoria heijastaa materiaalit seinille.

Liitutauluja uudesta koulusta on turha etsiä.

— Opettajat tekivät toivomuksia, ja pyrimme ottamaan niitä huomioon sen verran kuin rakenteet antoivat myöten, Löytty kertoo.

Peruskoululaisten kotitalousopetus sai tilat alakerrasta entisestä keittiöstä. Opettajat toivoivat kotitalousluokista avaria ja viimeisimmän tutkimustiedon mukaisia.

— Oppilaat voivat muodostaa paremmin ryhmiä ja opettajat pystyvät koko ajan näkemään kaikki oppilaat.

Joka kerrokseen on tehty vessat ja lajittelupisteet viidelle eri jätetyypille.

— Yksi toive oli lajittelu, kun tämä on kestävän kehityksen koulu.

Kaikissa kerroksissa on myös työskentelytilat opettajille.

— Opettajainhuoneessa ei tarvitse enää tehdä paperitöitä, Löytty sanoo.

Turvallisuutta parantavat luokkiin tehdyt pakotiet, valvontakamerat ja käytävien palo-ovet. Kaksi hissiä helpottavat liikuntarajoitteisten opiskelua.

Sisäpiha on aiempaa toiminnallisempi. Ennen iso piha toimi lähinnä parkkipaikkana, mutta nyt autot ajetaan sivupihalle.

— Etupiha on otettu kokonaan lasten leikkipaikaksi, jota saavat käyttää kaikkien koulujen lapset.

Katukoriskenttä, salibandykaukalo ja sähköisillä ominaisuuksilla varustetut kiipeilytelineet kannustavat isompiakin lapsia liikkumaan.

Pihan turvallisuutta kehitetään sulkemalla Pohjolankadun läpiajo. Kampuksen kohdalle tulee ympyrä saattoliikennettä varten.

Peruskorjauksen kustannusarvio oli 8,3 miljoonaa euroa. Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mukaan näyttää siltä, että lopulliset kustannukset ovat suunnilleen arvioidun suuruiset.

Kirjoittaja:
Emilia Lavonen