Huhtiniemen kaava KHO:een

KAAVAKIISTA. Ultivistan Espoon hotellinkin rakentaminen on viivästynyt kaavavalitusten vuoksi.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan Huhtiniemen hotellikaava menee korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) pohdittavaksi. Ryhmä yksityishenkilöitä ei tyydy Kouvolan hallinto-oikeuden heidän valituksestaan antamaan hylkäävään päätökseen, koska koko kaavoitusprosessi meni heidän mielestään poikkeuksellisia polkuja.

-Uskomme, että valituksella on mahdollisuudet menestyä, koska tuomme esille, että leirintäalueen kaavoittamisessa hotellihankkeelle on oiottu ja koko kaava tuotu kaupunginvaltuuston päätettäväksi sivuraidetta pitkin, yksityishenkilöiden ryhmän edustaja Jarmo Nieminen kertoo.

Nieminen sanoo, että asemakaava Huhtiniemeen tehtiin vastoin yleiskaavaa eikä se ollut kaupungin kaavoitusohjelmassa. Jos kaavoitus olisi tehty kaupungin omien lähtökohtien ja näkemysten pohjalta sekä kohtuutta neliöissä noudattaen, siinä ei olisi Niemisen mielestä mitään moitittavaa. Nyt niin ei tehty, ja Nieminen sanoo, että valitus lähtee postiin ensi viikolla.

-Tarkoituksena ei ole viivyttää tahallisesti hotellihanketta vaan pyytää KHO:n näkemys asiaan.

Huhtiniemen hotellin aikoo rakentaa helsinkiläinen kiinteistösijoituskonserni Ultivista Oy ja sen rakennuttajayhtiö Buildia Oy. Aikataulu on viivästynyt jo reilusti alkuperäisestä ja nyt asemakaavan lainvoimaisuutta odotellaan vielä hyvinkin vuosi lisää.

Ultivistalla on ollut kaavavalituksista johtuvia aikatauluongelmia myös Espoon Keilaniemeen suunnittelemansa Marriott-hotellin rakentamisessa. Hotellin piti valmistua alkuperäisten suunnitelmien mukaan jo viime vuonna, mutta hotellitontilla ei ole vieläkään kuin aloituskuoppa.

Espoon kaava sai KHO:n kautta kierrettyään lainvoiman tämän vuoden alussa, mutta nyt rakennustyöt on pysäyttänyt KHO:een jätetty valituslupahakemus helmikuussa myönnetystä rakennusluvasta.

-Helsingin hallinto-oikeus jätti valitukset tutkimatta, ja KHO:sta ei ole vielä tullut päätöstä, ottavatko he asian käsiteltäväksi, Ultivistan toimitusjohtaja Sami Alatalo kertoo.

Alatalon mukaan riippuu KHO:n tuomareista, kuinka kauan Espoon rakennustyöt ovat pysähdyksissä. Espoon tilanteen mahdollisia vaikutuksia Huhtiniemen hankkeen etenemiseen hän kommentoi varovaisesti.

-Vaikea sanoa, kuinka vaikuttaa. Täytyy katsoa tilanne kun Lappeenrannan kaava saa lainvoiman. Siitä alkaa detaljisuunnittelu ja se vie oman aikansa.

Kysymykseen, kuinka varmaa on, että Huhtiniemeen rakennetaan hotelli, Alatalo vastaa niinikään diplomaattisesti.

-Jos luvat ja kaavat saadaan kuntoon, tavoitteemme on viedä asia suunnitellusti eteenpäin. Tietenkin sillä hetkellä täytyy katsoa taloustilanne rahoitusten ja muiden osalta.

Entä onko mahdollista, että Ultivista hakee Huhtiniemeen vielä uutta kaavamuutosta esimerkiksi asuntojen rakentamista varten?

-En lähde spekuloimaan. Hotellia viedään eteenpäin kunnes jotain muuta mahdollisesti tulee.

Tapaus Huhtiniemi

Tammikuussa 2006 kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto linjasi, että leirintäaluetta on järkevää lähteä kehittämään yhteistyössä yksityisen tahon kanssa.

Heinäkuussa 2007 Conte Invest rekisteröitiin kaupparekisteriin.

Kesäkuussa 2008 Conte esitteli kaupungille Huhtiniemen kylpylähotellihankkeensa.

Elokuussa 2008 kaupunginvaltuusto hyväksyi Conten ja kaupungin yhteistoimintasopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen.

Aluetta käytiin kaavoittamaan Conten esityksen pohjalta.

Keväällä 2011 kaupunki hyväksyi Conten kanssa aiemmin laaditun täytäntöönpanosopimuksen oikeuksien ja velvollisuuksien siirron Contelta Buildialle/Ultivistalle.

Tammikuussa 2012 kaupunginvaltuusto hyväksyi Huhtiniemen täytäntöönpanosopimuksen ja asemakaavan, josta sitten valitettiin Kouvolan hallinto-oikeuteen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen