Huopatossutehtaan hevari

Musiikki. Lappeenrantalainen tuottaja kuuluu paikalliseen hevimusiikin ydinperheeseen.

Hannes Nissinen

Täällä on syytä olla hiljaa. Aulan seinään on naulattu väkivaltaisen näköisesti kännykkä, jonka vieressä on lappu: ”Jos puhut, niin vasara vastaa.”

Äänitysstudion ovesta astelee Miitri Aaltonen, kolminkertainen Emma-ehdokas vuoden tuottajaksi. Studiossa soi Veeti Kallion uusi levy, jota Aaltonen paraikaa viimeistelee.

Lappu seinässä on vitsi, mutta musiikki otetaan vakavasti. Onhan se tuottanut Lappeenrannassa tulosta.

Etelä-Karjalassa asustaa eräänlainen suomalaisen hevimusiikin ydinperhe, johon Aaltonen kuuluu. Lapsena Skinnarilassa hän asui samalla kadulla Kotiteollisuuden Jouni Hynysen kanssa ja vietti aikaa Mokoman jäsenten kanssa.

-Mie olen helvetin onnekas, koska miulla on niin lahjakkaita kavereita, Aaltonen sanoo tauolla.

2000-luvun taitteessa Aaltosen ystävät alkoivat saada levytyssopimuksia. Aaltonen yhtäkkiä huomasi, että töitä riitti. Nyt hän muiden töiden rinnalla soittaa Kotiteollisuuden kiertuekitaristina ja miksaa Mokoman keikkoja.

Äänistudion pöydällä lojuu Viikatteen uusi kansia vaille valmis albumi Kymijoen lautturit, jonka Aaltonen tuotti.

Aaltonen on ollut yhden jos toisenkin viime vuosien ison hevialbumin puikoissa. Veeti Kallion levyn tekeminen on hänen mielestään hauskaa vaihtelua hevitouhuihin.

Tuottaja tarjoaa bändeille ulkopuolisen mielipiteen ja valvoo levyttämistä rumpujen äänityksistä nopeisiin sävellyssessioihin.

-Pallo on aina bändillä, joten kaikki tehdään yhteistyössä. Levyn pitää kuulostaa bändiltä, ei Miitri Aaltoselta.

Osa kappaleista syntyy paikan päällä studiossa ”hetken lauluina”, joten rennon ilmapiirin säilyttäminen on tärkeää. Lappeenrannan Astia-studioissa on sitä varten yöpymistilat ja sauna bändeille.

Studio on piilotettu keskelle teollisuusaluetta. Ryskeestä ei kuitenkaan ole huolta. Studiorakennus on eristetty niin, että ohitse voi ajaa panssarivaunukin, eikä sisälle kuulu mitään.

Taukotilan jakaa pieni metallityöpaja, jonka radiossa soi David Bowieta. Aaltonen innostuu ja osoittaa kaiutinta.

-Ashes to Ashes on paras popbiisi, jonka tiedän.

Töiden ulkopuolella hän sanoo pistävänsä radion kiinni. Hän sanoo ettei pysty kuuntelemaan omia levyjään nauhoitusten jälkeen.

-Hirmu vähän tulee diggailtua uusia bändejä. Jos bändi ei herätä heti fiiliksiä, alan kuunnella soittoa ammattilaisen näkökulmasta.

Leipääntymiseen auttaa yleisölle esiintyminen. Haastattelun jälkeen Aaltonen suuntaa soittamaan kavereidensa kanssa Oleksille Kotiteollisuuden keikalle.

Miitri Aaltonen

Syntynyt Lappeenrannassa 1975.

Kouluttautunut oppisopimuksella Music Bros -studiolla Imatralla.

Viimeksi Emma-ehdokkaana 2010.

Tuottanut muun muassa Stam1nan, Mokoman ja Viikatteen levyjä.

Soittaa, laulaa ja säveltää Monsteriser-yhtyeessä.

Kirjoittaja:
Hannes Nissinen