Kaupunki yllättyi tuomiosta

Lappeenranta. Mustolan varastokaupoista lankesi kaupungille kolmen miljoonan lasku. Kaupunginjohtaja ei vielä tiedä, valitetaanko tuomiosta ja kuka summan maksaa.

Eevi Kinnunen

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ei ilahtunut hovioikeuden päätöksestä. Oikeus tuomitsi kaupungin maksamaan NREPille 2,5 miljoonan vahingonkorvaukset, vastapuolen oikeudenkäyntikulut ja vuoden 2008 korvaussumman korot.

-Ei todellakaan tunnu hyvältä tämä päätös. Tunnelmat ovat hyvin ikävät.

Jarvan mukaan lopputulos oli yllätys. Kaupunki valitti hoviin, sillä se uskoi toimineensa kiinteistökaupoissa oikein. Jarva myöntää, että jälkikäteen ajatellen valittaminen ei välttämättä ollut hyvä ratkaisu.

-Emme me tällaista lähteneet hakemaan. Olemme uskoneet asiassa omien todistajiemme näkemyksiä, mutta nähtävästi oikeudessa vastapuolen sanomisia pidettiin uskottavampina.

Nyt kaupungin täytyy arvioida tilanne uudelleen. Jarva ei vielä torstai-iltapäivänä ollut ehtinyt perehtyä hovioikeuden päätökseen kunnolla, joten hän ei halunnut kommentoida sitä, pitääkö hän päätöstä oikeutettuna.

-En lähde sitä vielä arvioimaan. Päätös on tullut tänään, ja lakiosasto on vasta referoinut päätöksen perusteita.

Hoviin valittaminen kasvatti korvaussummaa, mutta Jarva ei sulje pois mahdollisuutta valittaa asiasta vielä korkeimpaan oikeuteen. Juristit perehtyvät hovin päätökseen, ja tilannetta käsitellään seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa 22. heinäkuuta. Mahdollisesta valituksesta täytyy päättää elokuun aikana.

Kaupunginjohtaja ei osaa tässä vaiheessa sanoa, joutuvatko kiinteistökauppoja kaupungin puolelta hoitaneet henkilöt vastuuseen, jos miljoonat lankeavat maksettaviksi.

-Kaupunginhallituksessa pitää arvioida myös se, haetaanko korvauksia.

Jarva on toiminut aiemmin muun muassa Vihdin kaupunginjohtajana. Hän ei muista uraltaan vastaavaa tapausta.

-Riita-asioita on aina, ja ne kuuluvat kuntaelämään, mutta nyt suuruusluokat ovat erittäin isoja. Tämä on erittäin valitettavaa.

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen