Kuuma linja kulki Lappeenrannassa

Historia. Etelä-Karjalan museo saa suuren kokoelman muistoesineitä Lappeenrannan telehistoriasta.

Hannes Nissinen

Tietoliikenteen kulun suuret harppaukset on tehty Suomessa juuri Lappeenrannassa, jonka kautta on viestitetty 150 vuotta Venäjälle.

Ensimmäiset viestit Venäjältä länteen singahtivat juuri Lappeenrannan kautta lennätinlinjoja pitkin 1800-luvulla.

-Monet suomalaiset kaupunginjohtajat olivat harmissaan, kun tieto kulki heillä hevosilla samalla, kun Lappeenrannassa vedettiin jo johtoja, sanoo Tuomo Puhakainen.

Puhakainen on kerännyt mittavan kokoelman lennätinlaitteistoa Etelä-Karjalan museolle.

Lappeenrannan lennätinhistoria juontaa Suomenlahdelle ja tykkituleen. Lennätinlinjat tapasivat kulkivat merellä, kunnes Oolannin sodassa venäjän laivasto upotti linja-asemat yksi kerrallaan. Tietoliikenne Suomessa katkesi, ja linjat päätettiin vetää tulevaisuudessa sisämaan kautta.

Sodan jälkeen merkittävät linjat lännestä itään ovat kulkeneet Lappeenrannan kautta. Esimerkiksi Moskovan ja Washingtonin välinen kuuma linja on kulkenut Etelä-Karjalan metsissä.

Oolannin sodan jäljet näkyvät myös tämän päivän tietoliikenteessä: Valtaosa Suomen ja Venäjän välillä liikkuvista biteistä virtaa juuri Lappeenrannan kautta.

Paikallishistoria muistetaan hieman paremmin, kun Etelä-Karjalan museo saa lukuisat todisteet lennätinliikenteen kulusta vitriineihinsä. Lappeenrantalainen Puhakainen on etsinyt kokoelman esineet Soneran varastoista.

Kokoelma on kerätty varastoista ja näyttelyistä ympäri Suomea. Osa esineistä on pölyttynyt kymmeniä vuosia ennen niiden paluuta Lappeenrantaan.

Etelä-Karjalan museo valmistelee esineitä esillepanoa varten.

Kirjoittaja:
Hannes Nissinen