Vapo hakee hienosäätöä Suursuolle

Taipalsaari. Vapon mukaan Suursuon turvetuotannon jatkuminen ei pilaa lisää Maavettä. Yhtiö haluaa selkeyttä päästömääräyksiin.

Leena Sallinen

Vapo Oy hakee jatkolupaa turpeennostoon Taipalsaaren Suursuolla pääosin nykyisillä ehdoilla.

Yhtiön tuotantoalue pysyy noin 410 hehtaarissa, ja turpeen kuivatusvedet käsitellään ympäri vuoden toimivassa kemiallisessa puhdistamossa.

-Parempaa puhdistustekniikkaa ei ole tiedossa, sanoo Vapon lakimies Martti Patrikainen.

Puhdistamolta vedet johdetaan Halilanojaa pitkin Maaveden Piispanselälle. Maavesi on Pien-Saimaan rehevöitynyt osa, jonka kuormituksesta ranta-asukkaat ovat Vapoa kovistelleet.

Lupahakemuksen mukaan Suursuon turvetuotannon jatkamisesta ei aiheudu merkittäviä haitallisia muutoksia alapuoliseen vesistöön.

Muutoksena lupaehtoihin yhtiö esittää päästömääräyksien yksinkertaistamista.

-Voimassaolevassa luvassa ne ovat kaksinkertaiset. Kemialliselle puhdistamolle on puhdistustehomääräykset ja puhdistamolta lähtevälle vedelle enimmäispitoisuusrajat kullekin veden laatutekijälle, Patrikainen kertoo.

Yhtiö esittää, että uudessa luvassa puhdistuksen tehomääräyksistä luovutaan kokonaan ja valvotaan vain puhdistamolta lähtevän veden pitoisuuksia.

Enimmäisrajat on määrätty kokonaisfosforin, kokonaistypen, humuksen ja kiintoaineen pitoisuuksille.

-Nykyisen luvan mukaan niitä seurataan lähtevästä vedestä sulan maan aikana. Esitämme, että lähtevälle vedelle asetetaan tavoitteelliset enimmäispitoisuusrajat myös routakaudelle.

Lupahakemuksen mukaan rajat olisivat sulan ajan samat kuin nykyisin. Talvella ne olisivat typen ja kiintoaineen osalta lievemmät kuin kesällä.

Patrikaisen mukaan esitys on päästömääräyksien hienosäätöä, joka selkeyttää luvan hallintaa.

-Ei tässä lupaehtojen lievennyksiä olla pyytämässä. Tärkeintähän on lähtevän veden laatu.

Suursuon turvetuotannon jatkolupa on ympäristöluvan päivitys. Nykyinen lupa sai lainvoiman vuonna 2008. Siinä Vapo määrättiin hakemaan uutta lupaa vuoden 2013 aikana.

Yhtiö on jo toimittanut hakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (Avi), mutta Avi on pyytänyt siihen lisäselvityksiä.

Patrikaisen mukaan selvitettävänä on muun muassa Suursuon kuivatuksen mahdollisesti aiheuttama pohjavesivaikutus. Suon koillispuolella Kuhalassa kaivoja on kuivanut, tai vesi niissä on vähentynyt.

Maavedellä Vapo on teettänyt lupahakemukseen vaaditun liettymisselvityksen.

-Se ei osoita mitään uutta, jonka perusteella yhtiölle voitaisiin asettaa ruoppausvelvoite, Patrikainen sanoo.

Avi kuuluttaa Vapon Suursuon ympäristöluvan tarkistushakemuksen nähtäville ilmeisesti loppuvuodesta.

Silloin siitä voi esittää mielipiteitä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen