Lappeenrannan laivoja ei kilpailuteta

LAPPEENRANTA. Vuokrasopimuksista neuvotellaan nykyisten vuokralaisten kanssa.

HELENA RISSANEN

Lappeenrannan kaupunki ei kilpailuta omistamiensa laivojen vuokrasopimuksia. Kaupunkiyhtiö Lappeenrannan Laivat Oy omistaa Viipuriin liikennöivän Carelian, Saimaalla risteilevän Camillan sekä ravintolalaiva Suvi-Saimaan.

Careliaa vuokraa Saimaan Matkaverkko ja Camillaa ja Suvi-Saimaata Karelia Lines.

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa perussuomalaisten Jani Mäkelä esitti vihreiden Hanna Holopaisen kannattamana, että vuokrasopimukset kilpailutettaisiin. Keskustan Ari Torniaisen, demareiden Anu Paalasen ja kokoomuksen Tuula Lindhin ja Tuomas Telkän äänin päätettiin jatkaa nykyisiä sopimuksista neuvottelumenetelmällä.

Camillan ja Suvi-Saimaan vuokrasopimus päättyy ensi syksynä ja Carelia syksyllä 2014, jos sopimukset irtisanotaan. Muussa tapauksessa sopimukset ovat voimassa toistaiseksi vuoden kerrallaan. Yrittäjät ovat toivoneet vähintään viiden vuoden sopimuksia.

Suvi-Saimaa ja Camilla on kilpailutettu viimeksi 1984 ja Carelia 2002.

Lappeenrannan Laivat Oy:n toimitusjohtaja Juha Willbergin mukaan hankintalaki ei koske laivojen ulosvuokrausta, Omistaja voi päättää vapaasti kilpailuttamisesta tai jatkosopimuksesta.

EU:n valtiontukisäännöksiäkään ei rikota, koska riippumattoman ulkopuolisen arvioitsijan mukaan laivojen vuokrataso on markkinahintainen. Alusten vuokraamisessa ei ole menetelty kansallisten kilpailulainsäännösten vastaisesti.

Willbergin mukaan sopimusten jatkaminen on vuokranantajan kannalta taloudellisesti ja toiminnallisesti turvallisin ratkaisu. Vuokraajat ovat luotettavia ja tulot kohtuulliset.

Asiasta kiisteltiin laivayhtiön hallituksessa, jossa perussuomalaisten Seija Hasunen olisi halunnut kilpailuttamalla saada kaupungille lisätuloja laivanvuokrauksesta.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen