Lauritsalan hallissa pääsee taas uimaan

LAPPEENRANTA. Miesten ja naisten pukuhuoneet vaihdettiin keskenään peruskorjauksen yhteydessä. Hallin tekniikka uusittiin ja modernisoitiin perusteellisesti.

Kalle Sipiläinen

Sekasaunominen oli yksi alkukesän kuumista puheenaiheista. Tänään peruskorjauksen jälkeen avattavassa Lauritsalan uimahallissa vakiokävijät saattavat hyvinkin livahtaa vanhasta muistista vikapuolelle.

Miesten ja naisten pukuhuoneet ovat nimittäin vaihdettu päittäin. Käyttäjien kannalta se on suurin muutos remontissa, vaikka hallia muuten on uusittu perusteellisesti.

— Haasteellisinta alussa on varmasti se, että miehet ja naiset menevät oikeisiin pukuhuoneisiin, naurahtaa työnjohtaja Tommi Nakari Lappeenrannan liikuntatoimesta.

— Sitä varten on tehty isot kyltit, mutta jos hallissa on 25 vuotta käynyt, niin erehdyksiä saattaa sattua.

— Tilallisesti muita radikaaleja muutoksia ei ole.

Hallin kosteiden tilojen kaikki pinnat on uusittu. Sisä- ja ulkokattoa on korjattu sekä sähkö-, ilmanvaihto- ja allastekniikka modernisoitu.

Ainakin allasosaston ja suihkutilojen välissä ilmastointi tuntuu viimein toimivan. Kostea ja lämmin allasilma pysyy omalla puolellaan eikä seuraa perässä pukuhuoneisiin.

Miehillä oli aiemmin käytössään hallin isompi pukuhuone, koska miehet olivat ennen naisia innokkaampia uimareita.

Nyttemmin osat ovat vaihtuneet, kun altaassa tehdään paljon muutakin kuin vain uidaan päästä päähän.

— Kerran vesijumppaan tulijoille ei ollut yhtään koppia ja seuraavat jumppaajat joutuivat jonottamaan, muistelee Nakari.

Peruskorjaus valmistui jonkin verran myöhässä. Alun perin halli piti ottaa käyttöön jo kesän alussa.

Nakarin mukaan avaaminen keskellä helteisintä heinäkuuta puoltaa paikkansa, koska Lappeenrannan uimahalli laitetaan puolestaan kesätauolle elokuun loppupuolelle asti.

— Kaikki eivät voi tai halua mennä järveen uimaan. Hallia pidetään auki yhdessä vuorossa ja testataan samalla toimintoja.

Hyppytorneja, ponnahduslautoja, vesiliukumäkeä saati sitten terapia- tai opetusaltaita ei Lauritsalan hallissa ole. Vuosittainen kävijämäärä kaupungin kakkoshallissa on kuitenkin ollut 70 000 luokkaa, huippuvuosina melkein 90 000.

— Paljon riippuu millainen talvi on. Jos ei pääsee hiihtämään tai luistelemaan, niin sitten tullaan uimahalliin.

Viime syksynä alkaneelle remontille kertyi hintaa 3,3 miljoonaa euroa, josta valtionosuus oli 760 000 euroa. Peruskorjaus oli ensimmäinen ja tuli Nakarin mukaan tarpeeseen.

— Uimahallin elinkaareksi on laskettu 20—25 vuotta, ja siitä oli menty jo yli.

Lauritsalan uimahalli

Rakennettu 1986.

Peruskorjaus 2012—13.

Viisiratainen 25 metrin allas ja lastenallas.

Ylhäällä myös liikuntarajoitteisille soveltuvat kuntoilutilat ja punttisali erikseen alakerrassa.

Naisten pukuhuoneessa 98 paikkaa, miesten 76.

Avoinna kesäaikaan ti ja pe klo 6—13, ma, ke ja to klo 11—19.

Viikonloppuisin suljettu.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen