Tervetuloa kurkistamaan työhuoneisiin

Taidekäsityö. Täky-galleria on koonut taidekäsityöläiset yhteen 30 vuoden ajan.

Leena Härkönen

Lappeenrannan linnoituksen punatiilisessä rantarakennuksessa parveilee turisteja etsimässä ostettavaa ja matkamuistoja.

Ulkomaalaisia kiinnostaa suomalainen materiaali kuten puu ja pellava. Suomalaiset haluavat jotain Lappeenrantaan liittyvää, kertoo Tiina Rajakallio, Kaakkois-Suomen taidekäsityöläisten eli Täkyn varapuheenjohtaja. Hän on niin sanotussa väijyvuorossa eli esittelee tuotteita asiakkaille ja hoitaa kassaa.

Rajakalliolla on rakennuksessa myös työhuone, jossa hän valmistaa koruja.

Viereisessä työhuoneessa Riitta Papinniemi paukuttaa kangaspuita. Seinillä roikkuu monenvärisiä paperinaruvyyhtejä. Niistä Papinniemi kutoo narutekstiilejä, joista hänet tunnetaan Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Papinniemi liittyi Täkyyn vuonna 2001. Tuolloin Täky-galleria toimi Linnoituksessa Majurskan talossa, mutta havitteli uusia tiloja.

Neuvottelut Lappeenrannan kaupungin kanssa tuottivat tulosta, ja kaupunki kunnosti yhdistykselle työ- ja galleriatilat Satamatien varteen tyhjillään olleeseen rakennukseen. Se remontoitiin 11 vuotta sitten perusteellisesti täkyläisten tarpeisiin.

— Tässä on alkuperäistä vain seinät, Papinniemi kertoo.

Viidessä työhuoneessa työskentelee tätä nykyä kahdeksan koru- ja tekstiilitaiteilijaa. Vuosien varrella väki on vaihtunut niin, että Papinniemi on ainut ”alkuperäinen”.

Hän viihtyy Satamatiellä, koska työ on muutoin yksinäistä. Nyt turistit ja näyttelyvieraat voivat kurkistaa sisään ja tulla juttelemaankin.

— Varsinkin moni vanhempi asiakas sanoo, että tulee nostalginen olo, kun täällä on kangaspuut. Japanilaiset haluavat ottaa valokuviakin.

Jos työhuoneen ovi on kiinni, se tarkoittaa, että huoneen haltija haluaa olla rauhassa. Varsinkin koruntekijöillä on työvaiheita, joissa pitää olla silmä ja käsi tarkkana. Silloin ei sovi tulla keskeyttämään.

Myymälän puolella on esillä ja myynnissä paitsi oman väen, myös galleriassa vierailleiden taidekäsityöläisten töitä.

Heinäkuuksi galleriaan on pystytetty yhdistyksen juhlanäyttely. Esillä on töitä yhdeltätoista jäseneltä: narutekstiilien lisäksi muun muassa koruja, keramiikkaa, valokuvia, villapaitoja ja metallitöitä.

Loppuvuodeksi on suunnitteilla entiseen tapaan neljän kuukauden pituinen muotoilusyksy. Teemoja ovat vaatetus, keramiikka, puu ja teollinen muotoilu.

Täkyn 30-vuotisjuhlanäyttely Täky-galleriassa, Satamakatu 10, ma—pe kello 10—18, la—su kello 10—16, heinäkuun loppuun.

Täky ry

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläisten yhdistys.

Perustettu elokuussa 1983.

Sai alkunsa Kymen läänin alueella kiertävistä käsi- ja taideteollisuusalan näyttelyistä.

Toimii taidekäsityön ja muotoilun edistämiseksi.

Ympärivuotinen galleria perustettiin vuonna 1990.

Nykyisin 45 jäsentä, jotka valitaan pisteytyksen perusteella.

45

jäsentä Täkyssä

Kirjoittaja:
Leena Härkönen