Lisää veroja, palveluja pois

LAPPEENRANTA. Kunnallisvero voi nousta Lappeenrannassa 21 prosenttiin. Samalla nykyisiin palveluihin etsitään säästöjä.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrantalaisille on tiedossa ikäviä uutisia. Tuloveroprosentti nousee, ja palvelut huononevat. Syynä omituiseen yhtälöön on kaupungin verotulokasvun hiipuminen ja liian suuriksi kasvaneet menot. Täytyy saada lisää tuloja ja säästää menoissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) arvelee, että yhden prosenttiyksikön korotus ansiotuloveroon ei riitä.

-Sanoisin, että puhutaan puolestatoista prosentista. Merkittävin syy korotuspaineeseen on, että verotulot eivät ole kehittyneet odotetusti. Emme taida tänä vuonna päästä edes talousarviossa ennustettuihin lukuihin.

Kakkola sanoo, että verotulojen kasvun on hyydyttänyt teollisuustyöpaikkojen väheneminen. Kaupan työpaikkoja syntyy, mutta palkkataso on teollisuutta matalampi, mikä heijastuu kunnallisveron määrään.

Kaupungin virkamiehet ovat ehdottaneet kiinteistöveroprosenttien nostamista korkeimpiin mahdollisiin, mutta Kakkolan mukaan kunnallispoliitikot eivät lämpene ehdotukselle.

-Kiinteistöverojen korotus ei kohtelisi ihmisiä tasa-arvoisesti tulot ja maksukyky huomioiden. Siksi pidämme ansiotuloveron korotusta parempana, Kakkola perustelee.

Veroprosentin noston lisäksi kaupunkilaiset voivat varautua palvelujen karsimiseen. Virkamiehet ja poliitikot ovat laatineet vaihtoehtoisia säästö- ja tehostamislistoja, joiden toteuttamisella säästetään vuosina 2013-2016 14 miljoonaa euroa kaikista muista paitsi sosiaali- ja terveysmenoista.

Jos säästöt saadaan tehtyä, ne ja veronkorotukset yhdessä saavat kaupungin talouden tasapainoon vuoden 2016 loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveystoimen menot budjetoidaan, kun Eksotelta on saatu elokuun puolivälissä suunnitelma, kuinka se pääsee kuntien maksukykyä vastaavaan talouskehitykseen. Lappeenrannalla on Eksotelle syömävelkaa noin 10 miljoonaa euroa. Elokuun aikana valtuustoryhmät miettivät myös kokonaispakettia.

-Palvelutasoa rukataan mutta aivan nilelle sitä ei voida vetää, kun ajatellaan kaupunkilaisten maksamien verojen määrää. Kyllä sillä on oikeus myös saada palveluja, Kakkola linjaa.

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski ei lähde ennakoimaan tuloveron korotusprosenttia.

-Haluan ensin nähdä, millainen säästöpaketti saadaan kasaan sekä, kuinka Eksote onnistuu omassa menokehyssuunnitelmassaan. Se on meidän kannaltamme aivan ratkaiseva, meneehän yli puolet rahoistamme sinne.

Korkiakoski uskoo, että säästöistä ja verojen korotuksista löydetään yhteinen näkemys.

-Elokuun valtuustossa käsitellään säästöpäätökset. Todennäköisesti veroratkaisu on yhdistelmä tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien korotuksia.

Myös Risto Kakkola uskoo päätösten syntyvän.

-Olemme laulaneet jo riittävästi ”toivotaan, toivotaan”. Nyt on päätösten aika.

Olemme laulaneet jo riittävästi ”

toivotaan, toivotaan”.

Verotietoutta

Lappeenrannan nykyinen veroprosentti on 19,5.

Yhden veroprosentin verokertymä on 12 miljoonaa euroa.

Yleinen kiinteistöveroprosentti Lappeenrannassa on 1,25 (korkein mahdollinen 1,35 %).

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti on 0,35 (korkein mahdollinen 0,75 %).

Muuhun asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöprosentti on 0,95 (korkein mahdollinen 1,35 %).

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen