MC Carelian syytteet nurin

Lappeenranta. Oikeus ei löytänyt näyttöä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Heikki Sopanen

Valtaosa moottoripyöräkerho MC Carelian jäseniä vastaan esitetyistä syytteistä kaatui Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Toukokuussa pidetyssä oikeudenkäynnissä kerhon jäsenille luettiin kolmisenkymmentä syytettä. Syytettynä oli lähes kaksikymmentä henkilöä.

Oikeus hylkäsi muun muassa syytteet veropetoksesta ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Kerhon yksittäisiä jäseniä tuomittiin sakkoihin tai ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksista, ampuma-aserikoksista, pahoinpitelyistä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta.

Käräjäoikeuden mielestä ei löytynyt suoraa näyttöä siitä, että MC Carelia toimisi yhteistuumin tehdäkseen rikoksia. Oikeus katsoi, että käsiteltävinä olleet rikokset olivat kunkin kerhoon kuuluvan henkilön tekemiä yksittäisiä rikoksia.

Yksi syytetyistä jätettiin tuomitsematta huumausaine- ja ampuma-aserikoksesta, koska hän on aiemmin saanut samoista rikoksista Kouvolan hovioikeudessa kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen. Käräjäoikeuden mielestä hovioikeuden tuomio on riittävä myös käräjäoikeudessa syyksi luetuista rikoksista.

Käräjäoikeus pohti järjestäytyneen ryhmän käsitettä miettiessään, voidaanko rikoksiin syyllistyneisiin kerhon jäseniin soveltaa koventamisperustetta rangaistusta mitattaessa.

Oikeuden mielestä MC Carelian voi katsoa olevan rikoslain tarkoittama järjestäytynyt ryhmä.

Oikeuskäsittelyssä ei kuitenkaan voitu osoittaa, että tuomitut olisivat toimineet kerhon nimissä tai lukuun tai kerhon aloitteesta. Koska jäi näyttämättä toteen, että tuomitut olisivat muodostaneet rikoslaissa tarkoitetun järjestäytyneen ryhmän vakavien rikosten tekemistä varten, koventamisperustetta ei sovellettu.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen