Olympialaiset motivoivat heräämään aamulla

LAPPEENRANTA | Lappeenrannan Uimareiden Vilma Ruotsalainen tähtää Rio de Janeiron olympialaisiin kovalla omistautumisella ja perheen tuella.

Tuomo Reponen

Kaksi kultaa ja hopea. Vilma Ruotsalaisen saldo viime viikonlopun SM-uinneista aikuisten sarjassa on kova. Päämatkalta 200 metrin selkäuinnista tuli kultaa, 100 metrin selkäuinnista hopeaa, jossa hän on myöskin vahva.

-Se kyllä ketutti. Oli kuitenkin minun lajini.

Kisat päättyivät kuitenkin yllätykseen. Hopea kirkastui nopeasti, kun 400 metrin sekauinnista tuloksena oli mestaruus.

-En osannut yhtään odottaa sitä. Ja onhan hopeakin hieno saavutus, kun ennätysaikakin tuli.

Vasta 17-vuotias Ruotsalainen on yksi Suomen lupaavimmista uimareista. Mitalien kimalluksen takana on arki, ja siihen kuuluva tinkimätön harjoittelu.

-Minulla on yksitoista uintiharjoitusta viikossa. Siihen päälle vielä 3-4 punttitreeniä. Aamu alkaa kuudelta uimahallissa, ja päättyy kuuden jälkeen punttitreeniin.

Pelkkää uintia ei Ruotsalaisen elämä ole, vaikka se kaiken edelle meneekin. Harjoittelun välissä hän opiskelee Lauritsalan lukiossa. Ensi syksynä alkaa toinen vuosikurssi.

-Siinähän se sujuu mukana. En hirveästi koulussa olekaan. Opettajat ovat ymmärtäneet hyvin poissaolojani, neljässä vuodessa lukion suorittava Ruotsalainen kertoo.

Huipulle päästääkseen vaaditaan ennen kaikkea kovaa tahtoa. Sitä Ruotsalaisella riittää. Motivaatio tosin saattaa olla koetuksella kellon soidessa viideltä aamulla.

-Silloin miettii välillä, että en lähde. Treeneissäkin tulee joskus kiukuteltua, kun on väsynyt, Ruotsalainen naurahtaa.

Väsymys kuitenkin unohtuu treenatessa. Silloin Ruotsalainen on tosissaan. Rio de Janeiron olympialaisiin tähtäävä urheilija vaatii paljon paitsi itseltään, myös joukkuetovereiltaan.

-Vilma on porukan pomo. Hän on vaativa itseään kohtaan, ja toivoo muiltakin kovaa omistautumista, valmentaja Eeva Ketola kertoo.

Kuvaus saa Ruotsalaisen hymyilemään.

-Joo, on se noin. Joskus tulee sanottua asioita liiankin suoraan. Ovat ne siihen tottuneet, kun vuosia on yhdessä jauhettu.

Nyt harjoituksista on taukoa, sillä Ruotsalainen on lomalla. Se kuluu pääosin perheen parissa. Perhe on hänelle erittäin tärkeä. Tuki ja turva, joka on koko ajan läsnä.

-Äiti hoitaa käytännön asioita. Iskältä tulee joskus vinkkejä. Hän jaksaa korostaa tankkaamisen merkitystä. Kisoissakin tuli koko ajan ohjeita.

Isä-Vesa pelasi vuonna 2000 päättyneellä urallaan 460 jääkiekon SM-liigaottelua. Äiti-Ullalla on kokemusta pesäpallon pääsarjasta. Kotona ei uintiasioista kuitenkaan tyttären mukaan puhuta.

Perhettä Ruotsalaisella on myös ensimmäiseksi ikävä ulkomaanleireilläkin. Osittain siksi hän ei tarttunut hänelle viime vuonna Yhdysvaltoihin tarjottuun stipendiin.

-Mie yksin jenkeissä. Ei siitä mitään tulisi. Siskoni kanssa olemme kyllä ajatelleet lähteä ehkä myöhemmin sinne.

Päätähtäin siintää kolmen vuoden päässä. Jos tavoite täyttyy, ei Rioon tarvitse lähteä yksin.

-Otan sinne kaikki sukulaisetkin mukaan, Ruotsalainen nauraa.

Vilma Ruotsalainen

s. 3. heinäkuuta 1996

Seura: Lappeenrannan Uimarit

Opiskelee Lauritsalan lukiossa.

Voitti Jyväskylän SM-uinneista ensimmäisen mestaruutensa aikuisten sarjassa.

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen