Nykymuodossaan festivaali ei kannata

Imatra. Hannu Hokkasen mukaan big band -teltta täyttyy vain suomirockin avulla.

Riina Nokso-Koivisto

Jos esiintyjä ei ole supersuosittu kotimainen rokkitähti, big band -telttaa ei enää nykyisin saa täyteen.

— Takavuosina BB-teltta täyttyi monena iltana, mutta ei enää. Jos valitset oikeat artistit, suomirock vetää. Bluesiltakin myy aika hyvin, tosin edes Johnny Winter ei saa telttaa täyteen, Imatra big band -festivaalin ohjelmistosta vastaava Hannu Hokkanen sanoo.

Kaiken muun musiikin kohdalla tilanne on aika mahdoton.

— On hirveän vaikea saada ihmisiä paikalle, jos ohjelmistossa on jazzia, soulia tai vaikka funkia. Siitä huolimatta, että esiintyjät ovat maailman huippuja.

Kun keskiviikkona BB-teltassa esiintyi maailmankuulu Afro Cuban All Stars, teltta jäi puolilleen.

— Meidän alueen ihmisillä ei yksinkertaisesti ole riittävää kiinnostusta, he haluavat suomirockia. Jos tilanne on tämä, on ihan turha järjestää seitsemänpäiväistä festivaalia.

Hokkanen ei tunnu innostuvan myöskään pienestä ja paikallisesta festivaalista, joka keskittyisi big band -musiikkiin.

— Sellaisella tapahtumalla ei ole mitään matkailullista merkitystä. Ja kenelle se on tarkoitettu? Yli 55-vuotiaille, jotka vuosi vuodelta lähtevät huonommin mukaan.

— Tämä kesä yritettiin vielä tällä vanhalla konseptilla. Kun ratkaisu tehtiin viime syksynä, emme esimerkiksi tienneet, että Lappeenrantaan tulee uusia festivaaleja. Totta kai ne vaikuttavat meidän kävijämäärään.

Festivaalin toiminnanjohtaja Markku Pentikäinen kertoo, että lipunmyynti on tapahtuman alusta alkaen jäänyt jälkeen tavoitteesta. Ainoastaan sunnuntaina teltta tuli J. Karjalaisen ansiosta aivan täyteen.

— En silti sanoisi, että mitään katastrofia on tulossa.

Lipunmyynnissä ei kuitenkaan saavuteta tavoitetta. 9 000 myydyllä lipulla tapahtuma pääsisi omilleen.

— Uskon, että toteutunut myynti on yli 8 000 lippua. Torstai-ilta sen ratkaisee.

Pentikäisen mukaan festivaalin rahoituksen hankkiminen oli tänä vuonna poikkeuksellisen hankalaa.

— Aika paljon tuli isoja peruutuksia muualta päin Suomea. Jos yrityksestä on keväällä irtisanottu ihmisiä, on toki ymmärrettävää päätyä tällaiseen ratkaisuun.

Uudet ihmiset festivaalin johtoon

Imatra big band festival etsii parhaillaan sekä toiminnanjohtajaa että taiteellista johtajaa.

— Tunnusteluja on tehty jo jonkin aikaa. Sen voin sanoa, että sopivia ihmisiä on kyllä löydettävissä, Imatra big band festivalin hallituksen puheenjohtaja Jussi Virsunen sanoo.

Virsusen mukaan asiaa käsitellään elokuussa hallituksen kokouksessa.

Tänä vuonna tehtävät oli jaettu Markku Pentikäisen tai Hannu Hokkasen kesken. Hokkanen vastasi ohjelmiston suunnittelusta, Pentikäinen kaikesta muusta. Virsusen mukaan ratkaisu oli onnistunut ja samoin toimitaan jatkossa.

Hannu Hokkasen mukaan festivaalin on nyt löydettävä johtoonsa alan kova ammattilainen.

— Kokeilijoihin ei ole varaa.

Pentikäisen tai Hokkasen jääminen pois nykyisistä tehtävistään ei ollut yllätys. Kumpikin oli solminut sopimuksen vain täksi vuodeksi.

Festivaalin johto on vaihtunut tiheään. Edellinen johtaja, Pekka Laasonen, hoiti tehtävää vuoden samoin kuin nyt Pentikäinen. Hannu Hokkanen on jo useamman kerran joutunut palaamaan puikkoihin, vaikka on halunnut siirtyä sivuun.

Pentikäisen mukaan festivaalijohtajan tehtävä on vaikea. Tapahtuman järjestämisessä on isot kiinteät kulut, mutta hyvin epävarmat tulot.

Työntekijät ovat talkoolaisia, joita on osattava johtaa eri tavoin kuin ammattilaisorganisaatiota.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto