Tutut nimet Etelä-Karjalan mitalitoivoina

KALEVAN KISAT. Maakunnan nuorissa urheilijoissa on potentiaalia, mutta kansalliselle huipputasolle aikuisten sarjassa on pitkä matka.

Tuomo Reponen

Nimilista ei yllätä. Eteläkarjalaiset yleisurheiluvalmentajat luettelevat vuorotellen kolme samaa nimeä, kun heiltä kysyy, ketkä tuovat maakuntaan mitaleita torstaina alkavista yleisurheilun SM-kilpailuista Vaasasta.

Nimet ovat Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elina Torro ja Aku Partanen sekä Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen.

— Vähiin käyvät, mutta siinä ne ovat. Juho-Matti Pimiä voisi yllättää, jos oikein huippupäivä sattuisi kohdalle, LUM:n valmentaja Petri Ruotsalainen pohtii.

Ilona Punkkisen lopetettua uransa Etelä-Karjalassa on yksi kansallisen huipputason yleisurheilija vähemmän.

Takavuosien arvokisakävijä Matti Mononen on puolestaan tuskaillut tällä kaudella akillesjännevaivan kanssa. Jalka ei kestä vieläkään kilpailua, ja seiväsmies on aloittanut jo keskittymisen ensi kauteen.

Viime vuosina uusia menestyjiä aikuisten kisoihin ei ole tullut. Potentiaalia on, mutta aika ei ole vielä kypsä.

— Ensiarvoisen tärkeää olisi saada kolmesta neljään ehjää kautta, jos puhutaan esimerkiksi 16—17-vuotiaasta urheilijasta. Hyvät tulokset vaativat aina todella hyvän treenikauden alleen, Pia Bryggare LUM:sta kertoo.

Nuorista ja lupaavista urheilijoista muun muassa Imatran Urheilijoiden Senni Salminen ja LUM:n Aino Heikkilä ovat kärsineet loukkaantumisista. Kumpikaan ei ole lähdössä Kalevan kisoihin.

Terveys on luonnollisesti avainasemassa uraa rakennettaessa. Samalle viivalle voi asettaa oman halun tulla urheilijaksi.

— Yksi tai kaksi kymmenestä juniorista jatkaa aikuisurheilijaksi. Sekin on tiukassa. Minusta tuntuu, että moni lopettaa hirveän helposti, Imatran Urheilijoiden Lauri Asikainen pohtii.

— Nuorella urheilijalla on elämässään muutakin mielenkiintoista. Luulen, että yhteiskunnan paineet ovat kovempia kuin ennen. Moni ei ehkä uskalla satsata kaikkea urheiluun, Bryggare näkee.

Kolmikko kertoo, että yleisurheilun harrastajamäärät ovat tippuneet poikien puolella.

Se näkyy myös suoraan menestyksessä. Partasen, Jantusen ja Pimiän lisäksi maakunnasta lähtee viisi miesurheilijaa kisoihin. Heistä lähimpänä finaalipaikkaa on ennakkoon LUM:n 17–vuotias kolmiloikkaaja Simo Lipsanen. Mitaleita tuskin on tulossa.

— Simolla nappisuoritus voi riittää finaaliin, Bryggare arvioi.

— Uskoisin, että nuoremmat kilpailijat hakevat ensisijaisesti ennätyksiään. Hyvä sijoitus on siihen plussaa, Ruotsalainen toteaa.

— Ensimmäiset aikuisten kisat menevät usein harjoitellessa. Jos romahtaminen tapahtuu, ei sitä pitäisi mielestäni tuomita, Asikainen sanoo.

Vaikka potentiaalia on valmentajien mukaan olemassa, eivät he osaa sanoa, onko maakunnasta oikeasti tulossa lähitulevaisuudessa uusia ilonapunkkisia ja elinatorroja, jotka taistelevat Kalevan kisoissa mitaleista vuodesta toiseen.

— En osaa lähteä arvailemaan tässä vaiheessa sellaista. Se riippuu niin monesta seikasta, Ruotsalainen toteaa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen