Categories
Artikkelit

Paluu puolen vuosisadan taa

Nuijamaa | Kotipaikka säilyy samana, vaikka sodat karkottaisivat muutaman kerran.Anna-Tuulia HautalaNuijamaa-päivän teemana oli tänä vuonna 50 vuotta sitten pidetty maatalousnäyttely. Näyttelyn muistoksi Nuijamaan koulun pihalle oli sunnuntaina tuotu vanhoja maatalouskoneita. Yksi traktori oli ollut taannoisessa näyttelyssä.Koulun sisätiloissa saattoi tutkiskella esillä olleita käsitöitä tai katsoa videota ja kuvia maatalousnäyttelystä. Niiden joukkoon mieli myös Mikko Paavoseppä.-En muista, kävinkö maatalousnäyttelyssä. Menen tutkimaan, josko löytyisin kuvista, mies nauraa.Aiemmin Paavoseppä ei ole käynyt Nuijamaa-päivillä. Hän kuitenkin pitää itseään hyvin nuijamaalaisena. Paikalle on vetänyt myös tuttujen näkeminen.Rapattilan kotieläinpiha oli tuonut näytille lampaita, vuohen ja kissan. Lampaat kiinnostavat lappeenrantalaisia Otto, Oliver ja Oona Kupiaista. Heidän mummonsa Sirkka Jukkala oli aikanaan maatalousnäyttelyssä.-Äidillä oli siellä lehmäkin. Tahtoisin ostaa näyttelystä tehdyn dvd:n, Jukkala kertoo.Kupiaiset eivät tienneet Nuijamaa-päivän annista. Mökiltä Rapattilasta juhliin oli lyhyt matka.-Kiinnostaa tuo sisä, Otto kertoo ja osoittaa koulua. Porukka lähtee jatkamaan matkaansa.Koulun sisällä esitteli Matti Kuokka keksintöjään. Kuokka on saanut muutaman patentinkin ideoistaan, joista yksi liittyy niittosilppurin ohjaukseen.-Kävin aikoinaan maatalousnäyttelyssä. Siellä minulla ei ollut mitään esiteltävänä, joten nyt toin jotain, Kuokka kertoo.Kuokka esittelee seinälle ripustettuja kuvia ja lehtileikkeitä, jotka kertovat hänen nuoruudessaan rakentamista koneista. Esimerkiksi traktorin kourakuormaaja on edelleen olemassa.-Kai minut ajoi keksimään jonkinlainen laiskuus. Ei jaksanut lapiota käyttää, Kuokka selittää.Nuijamaalla Kuokka on asunut koko ikänsä. Kolmesti hän tosin on joutunut evakkoon, kun itänaapuri alkoi rähistä. Takaisin hänet sai tulemaan oma tila.-Kuka kotoa viitsisi lähteä, Kuokka miettii.Maatalousnäyttely valtava ponnistusNuijamaa-päivän teemana oli viime vuonna Saimaan kanava, tänä vuonna 50 vuotta sitten järjestetty maatalousnäyttely. Näyttelystä on digitoitu kaitafilmi yhdessä Etelä-Karjalan museon kanssa.Historioitsija Mervi Kansosen mukaan vuoden 1963 maatalousnäyttely oli hirveän suuri ponnistus Nuijamaalle.-Kaikki pitäjän asukkaat olivat töissä. Nuoret myivät lippuja, naiset tekivät käsitöitä ja miehet puutöitä.Marko Tikan Nuijamaan historiaa käsittelevän kirjan mukaan näyttelyssä vieraili 13?000 henkeä. Pienelle kirkonkylälle väkimäärä oli valtava. Samalla Nuijamaan maataloutta varten saatiin rahaa, ja koko pitäjän kehitys lähti eteenpäin. Päivän yhteydessä omaa toimintaansa juhlisti myös 100-vuotias maamiesseura, jonka historiassa maatalousnäyttely on yksi merkkipaalu.

Anna-Tuulia Hautala

Kirjoittaja: