Lappeenrannan veroprosentiksi 21

KUNTATALOUS. Lisäksi esitetään kiinteistöveroprosentteja maksimiin lukuunottamatta vakituista asuntoa. Tähän päälle tulevat vielä 15 miljoonan säästöt palveluissa 2014-2016.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan uudeksi veroprosentiksi on vahvistumassa 21. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittelee maanantaina kaupunginhallitukselle historiallisen rajun talouden tasapainottamisohjelman, joka sisältää ennakoidusti lisää veroja ja vähemmän palveluja. Tuloveroprosentin korottaminen 1,5 prosenttiyksiköllä ja kiinteistöveroprosenttien nostaminen maksimiin vakituisen asunnon veroprosenttia lukuunottamatta tuo kolmen seuraavan vuoden aikana kaupungin kassaan 70 lisämiljoonaa.

Lisäksi hallitus käy Jarvan esikuntineen laatimien palvelujen säästölistojen kimppuun. Niiden pohjana ovat eri toimialojen itse laatimat säästölistat. Seuraavien kolmen vuoden aikana pitää saada pysyviä säästöjä käyttötalouteen 15 miljoonaa euroa. Myös Eksotelta ostettavien sosiaali- ja terveyspalvelujen maksamiseen pitää löytää lisämiljoonia.

Kaupunginjohtaja perustelee rajuja veroesityksiä sanoen, että verotulokehitys ei toteudu tulevina vuosina ennakoidusti ja lisäksi valtionavut vähenevät.

-Ero vuoden takaisen ennusteen ja todennäköisen toteutuman välillä on 46 miljoonaa.

Kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo, että, jos tuo summa olisi käytössä, kaupunki olisi aivan toisenlaisessa, paremmassa tilanteessa.

Jarvan mukaan myös kaupungin omien rakennusten sisäisiä vuokria on nostettava, jotta saadaan rahaa rakennusten kunnossapitoon.

-Se iskee rajuimmin käyttöta-

louteen kasvatus- ja opetustoimessa, jolla on eniten vuokraneliöitä käytössä.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan esittelemä säästölista on jo herättänyt keskustelua ja arvosteluakin. Kaupunginjohtaja yrittää helpottaa säästöjen jatkokäsittelyä paaluttamalla valmiiksi joitakin asioita. Jarva esittää hallitukselle, että Itä-Suomen kouluun ei kosketa. Lauritsalan ja Joutsenon lukioita hän esittää lakkautettaviksi, samoin Ravattilan ja Parjalan alakouluja. Jarva haluaa myös siirtää Mäntylän koulun oppilaat Kesämäenkouluun.

Jarvan paalutusten jälkeen kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi jäisi loppujen säästöjen etsiminen oman säästölistansa kohteista.

Jarvan esityksessä tekninen toimi osallistuu käyttötalousmenojen säästöihin vähentämällä ulkovalaistusta, kilpailuttamalla joukkoliikenteen ja siirtymällä yhteen rakennuttajaorganisaatioon.

Jarvan mukaan kaikki toimialat joutuvat tekemään töitä päästäkseen säästötavoitteeseen.

Kaupunginhallitus käsittelee Jarvan esityksiä ensi ja sitä seuraavana maanantaina, jolloin on myös kaupunginvaltuuston kokous.

-Tuossa syyskuun viimeisen päivän valtuustossa lyödään kiinni tulo- ja menoraamit. Samalla päätetään, mistä saa säästää ja mistä ei saa sekä päätetään myös verotuksen taso, Jarva kertoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen