Nuoren kuskin kantti kesti tulikokeen

Motocross. Niko Parkkinen taisteli itselleen Muukon montussa SM-motocossin kuudennen sijan A-luokan ensimmäisessä kisassaan.

Jarmo Hämäläinen

Imatran Moottorikerhon 17-vuotias motocrosskuski Niko Parkkinen muistaa sunnuntain ja Muukon montussa ajettuun SM-motocrossin epäilemättä vielä pitkään.

Nuorten sarjoissa menestystä kerännyt crossari pääsi MX1-luokan SM-starteissa ensimmäistä kertaa kokeilemaan, kuinka vauhti ja voimat riittävät miesten SM-kärkikuskien joukossa ison pyörien kovassa kisassa.

Tulikoe onnistui komeasti, päivän kahdessa lähdössä Parkkinen otti ensikertalaisena sijat yhdeksän ja seitsemän ja oli päivän SM-tuloksissa kuudes.

— Tosi tyytyväinen olen, mutta rankkaahan se kyllä oli. Muukon crossirata on varmaan yksi Suomen rankimpia. Pehmeässä hiekassa ajaminen vie voimia, tuumi Niko Parkkinen pyyhiessään hikeä ensimmäisen erän reilun puolen tunnin revittelyn jälkeen.

Parkkinen kaasutteli sunnuntain MX1-luokan SM-lähdössä 450-kuutioisella Kawasakilla.

— Ensimmäisessä lähdössä jäin vähän turhan paljon jälkeen, mutta matkan varrella sain aika monta kaveria ohitettua. Kärki meni omaa vauhtiaan, mutta kymmenen sakkiin on tarkoitus päästä jatkossakin.

— Ensi vuonna aion siirtyä vakituisesti ajamaan MX 1-sarjaa. Isolla pyörälllä ajaminen tuntuu sopivan sopii minulle ja onhan tätä jo kovasti treenattukin, tuumi Parkkinen, jonka kausi on paria kisaa vaille paketissa.

— Joukkue-SM-kisa ja ehkä kisa vielä Venäjällä on ohjelmassa. Tänä kesänä on tullut kilpailtua niin paljon, että nyt voi keskittyä peruskuntoon ja ajoharjoitteluun, tyytyväinen crossari suunnitteli.

Tällä kaudella Niko Parkkinen on ehtinyt jo voittaa nuorten kuskien valtakunnallisen MX-liigan. Niko kiittelee Imatran harjoitusolosuhteita.

— Olen harjoitellut talvella paljon crossihallissa Vuoksenniskalla.

Kuskin taustajoukoissa kannustanut Marko Heija oli tohkeissaan.

— Niko on kehittynyt valtavasti vuoden aikana. Hän on ensimmäinen Imatran Moottorikerhon imatralaiskuski 21 vuoteen, joka on tässä A-sarjan isossa luokassa ja heti kymmenen parhaan joukossa, muistutti Heija.

SM-kisan kärjessä Tommi Mäkinen piti avauslähdössä piikkipaikkaa 12 kierrosta, mutta takana väijynyt virolainen Erki Kahro karkasi lopussa omille teilleen ja varmisti SM-hopean.

Toni Eriksson ehti varmistaa MX1-luokan SM-kultaa itselleen jo edellisessä SM-osakilpailussa, eikä hän ajanut Muukossa lainkaan. Päivän toisessa SM-kisassa Tommi Mäkinen nappasi osakilpailuvoitton.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen