Savitaipaleella pääsee vielä lääkäriin

Savitaipale. Eksoten säästömalli veisi Savitaipaleen palvelut lähes 40 kilometrin päähän. Hyvin palveleva terveysasema tyhjenisi.

ANNE KOTIHARJU

Savitaipaleella pääsee vielä huomattavasti nopeammin lääkäriin ja hammaslääkäriin kuin Lappeenrannassa. Arkipäivien päivystys pelaa, ja kiireettömän lääkäriajan saa yleensä muutaman viikon sisään.

Nyt Eksote väläyttelee kevyemmässäkin säästömallissaan lähes kaiken keskittämistä Lappeenrantaan. Nykyisestä henkilökunnasta jäisi terveysasemalle noin kolmasosa. Lääkärit lähtisivät, mitä nyt kiertävä lääkäri palvelisi muun muassa kotipalvelua.

Täyden palvelun terveysasema kutistuisi hoitajavetoiseksi hyvinvointiasemaksi asteittain vuoteen 2016 mennessä.

Kirkonkylän iso terveysasema tyhjenisi. Hoitajavastaanotot, kotihoito ja sosiaalipalveluohjaaja toimisivat Savitaipaleella muualla yhteisissä tiloissa ja vastaavasti neuvola sekä oppilashuolto taas yhdessä.

Lääkärien lisäksi hyvästit jätettäisiin muun muassa fysioterapian, lastensuojelun, laboratorion, röntgenin, hammashoidon ja ja välinehuollon palveluille.

Ylilääkäri Leena Saramies ja osastonhoitaja Toini Sokkanen kiittelevät terveysaseman työyhteisön henkeä ja vakiintuneen henkilökunnan osaamista. Savitaipaleella saa asioida yleensä tutun hoitajan tai lääkärin kanssa.

Savitaipaleella monella on pitkä matka kirkolle, esimerkiksi Ahonikista 30 kilometriä. Terveysasemalle ajellaan itse, omaisen, taksin tai kutsutaksin kyydissä. Kun nykyiseen matkaan lätkäistäisiin lisää lähemmäs 40 kilometriä kohti vieraampaa paikkaa, kynnys lääkärille lähtöön varmasti nousee.

-Hoitoon pääsyn vaikeuttaminen on todella huono seulontapa, kritisoi Saramies säästömallia.

Sähköiset palvelut ja muut palveluinnovaatiot yleensä helpottavat asiointia, jos on sinut tekniikan kanssa. Kyvyt junailla asiointia vähenevät jos kädet, ajatus tai puhe ei toimi. Savitaipaleella jotkut edelleen vain saapuvat ilman ennakkovarausta tutulle terveysasemalle.

Eksoten hiljattain julkistamat säästökuvaukset tyrmistyttävät.

-Ensialkuun oltiin ihan mykistyneitä, että eihän tuollainen voi olla totta. Mutta kyllä me täällä hommat hoidetaan, vaikka laiva keinuukin, vakuuttaa Sokkanen.

Leena Saramies toivoo aikalisää.

-Jos tällä kaikella oli tarkoitus havahduttaa, niin ok. Säästöjä joka tapauksessa tarvitaan.

Eksoten suunnitelmissa terveysaseman viereinen vuodeosastokin menee kiinni vuoden 2015 loppuun mennessä. Potilaita sijoitettaisiin tarpeen mukaan muualle, ylipaikoillekin.

120 miljoonan säästöt

19,3 miljoonaa avoterveydenhuollosta

42,4 miljoonaa hoivasta

31,1 miljoonaa perhe- ja sosiaalipalveluista

11,9 miljoonaa erikoissairaanhoidosta

12,2 miljoonaa hallinto- ja tukitoiminnoista

Lähde: Eksoten palveluverkon vaihtoehdot Terveysasemista hyvinvointikeskuksia

120 miljoonan euron säästömallissa kuntien terveysasemista tulisi hoitajavetoisia hyvinvointiasemia.

Lemin, Joutsenon, Luumäen, Savitaipaleen, Ruokolahden, Taipalsaaren ja Rautjärven terveysasemat muuttuisivat hyvinvointiasemiksi vuoteen 2016 mennessä. Mansikkalan terveysasema suljettaisiin.

190 miljoonan euron säästömallissa ei olisi varaa hyvinvointiasemiinkaan, vaan kaikki palvelut keskitettäisiin Lappeenrantaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju