Simpeleeltä heittämään Ruotsi kumoon

YLEISURHEILU. Heidi Nokelainen pääsee ennätyskunnossa Suomi-Ruotsi-maaotteluun. Maajoukkueen ensikertalainen on haasteesta innoissaan.

ANSSI SILVENNOINEN

ENNÄTYSKAARI parhaalla mahdollisella hetkellä siivittää Heidi Nokelaisen mukaan yleisurheilukauden huipennukseen. Simpeleen Urheilijoiden edustaja heittää lauantaina keihästä Tukholman olympiastadionilla Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

-Se tuntuu suoraan sanottuna ihan älyttömän hyvältä, Nokelainen, 22, kertoo.

-Tavoitteeni on ollut pitkään, että voin pukea Suomen paidan päälle. Nyt se onnistuu. Jospa tämä olisi alku Suomen-edustusuralle.

Maaottelukutsu tuli Tampereelta eliittikisasarjan finaalista, jonka naisten keihäskisaan Suomen Urheiluliitto päätti viime hetkellä ottaa mukaan kotimaan tilaston seitsemän parasta.

-Oli vielä alkuviikosta vähän epäselvää, että pääsenkö sinne edes heittämään.

-Onneksi viimein paikka sinne tuli. Ajattelin, että pitää heittää niin pitkälle, että olen paikan eliittikisoissa myös ansainnut.

VIISI PÄIVÄÄ ennen eliittikisoja Nokelainen runttasi Parikkalassa ennätyksekseen 52,62. Se parani Ratinan stadionilla kolmannen kierroksen kiskaisulla 54,56 metriin.

Taakse jäivät Sanni Utriainen ja Jenni Kangas. Koko sarja oli ylivoimaisesti uran paras.

-Kisa lähti ensimmäisestä kierroksesta alkaen hyvin liikkeelle. Huomasin, että voi tulla pitkiä heittoja. Muutama sitten onnistui oikeinkin hyvin.

Nokelainen ei osaa sanoa, kuinka lähellä tämän hetken täydellistä heittoa uusi ennätys oli.

-En ole nähnyt heittoa videolta, joten emme ole pystyneet valmentajan kanssa sitä ollenkaan analysoimaan.

-Heitto tuntui niin helpolta, etten älynnyt edes tuulettaa. En arvannut sen lentävän niin pitkälle. Mutta silloinhan kaikki toimii hyvin, kun se helpolta tuntuu.

ENNEN KULUVAA kautta Nokelainen oli lennättänyt keihään yli 49 metriin vain kahdessa kisassa vuonna 2011. Yksin Tampereen eliittikisoissa yli 49-metrisiä kertyi neljä.

50 metrin mörön Änkilän kylän kasvatti on selättänyt tänä kesänä lopullisesti. Raja on rikkoutunut neljästi.

-Se on ollut jo monen kesän tavoite. Nyt se viimein onnistui. Tiesin, että metrejä on paljon enemmänkin varastossa, kun tekniikka osuu vain kohdalleen. Fysiikka kyllä riittää.

Ruotsi-ottelussa asetelma on selvä. Oona Sormunen ja Utriainen pyrkivät päihittämään Ruotsin huippulupauksen Sofi Flinkin. Nokelaisen ruokalistalla ovat Malin Haglund (52,83) ja Matilda Elfgaard (51,29).

-Yhden viikon sisällä tuli neljä metriä ennätykseen lisää, joten ihan en uskalla luvata, että taas kahta metriä parannan. Kyllä se sinne 53-55 metrin nurkille olisi hyvä saada.

-Tärkeintä on, että selän taakse jää mahdollisimman monta ruotsalaista. Odotan kyllä tosi kovasti siellä kilpailemista.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen