Harrastajilta sisältö kulttuuripalveluihin

Lappeenranta. Kirjastoja kiinni. Kotiseutumuseot yhdistyksille. Tapahtumat talkooväelle.

Petteri Värtö

Kirjastotoimi kantaa suurimman taakan kaupunginhallituksen kulttuuritoimelle esittämistä lisäsäästöistä Lappeenrannassa. Toimialan johtoryhmän esitys tiivistää kirjastoverkkoa sulkemalla Joutsenon Pulpin, Mustolan, Nuijamaan ja Voisalmen lähikirjastot.

Kulttuuritoimi tavoittelee säästöjä kirjastoista myös aineiston hankintamäärärahaa supistamalla ja jättämällä täyttämättä eläköi-

tyvän henkilöstön toimia ja virkoja.

— Ketään ei ole ajateltu irtisanoa. Mustolan, Nuijamaan ja Pulpin kirjastot ovat lainausmääriltään pienimmät kirjastot, Voisalmi on keskikokoinen, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kertoo.

Kulttuuritoimi hakee lisäsäästöjä myös seinistä luopumalla. Museotoimi ei enää ylläpidä Ratsuväkimuseota eikä kuntaliitoksissa syliin tulleita kotiseutumuseoita. Tarpeistoa tarjotaan takaisin yhdistyksille.

— Museoiden lopetus olisi kauhea vaihtoehto. Ratsuväkimuseon tarpeisto palautuu omistajille, kotiseutumuseoille parasta olisi päätyminen kotiseutuyhdistyksille, museotoimenjohtaja Päivi Partanen sanoo.

Tätä ei helpota kotiseutuyhdistysten tuen lopetus. Lisäsäästöjä museotoimi tekee muuttamalla viestintäänsä sähköiseksi ja vähentämällä taidemuseon näyttelyitä, mikä lisännee omien kokoelmien esittelyä.

Museotoimen ohella koko kulttuuritoimi toivoo kulttuuripalveluihin vetoapua paikallisilta harrastajilta. Tätä edellyttävät esimerkiksi kesäteatterin pyörittäminen ja yleisen kulttuuritoimen järjestämät tapahtumat.

— Kahden määräaikaisen työllä on tuotettu lukuisia kaupungin tapahtumia. Jos palkanmaksusta luovutaan, on ajateltu, että tapahtumia voisi järjestää ostopalveluna, ettei niitä tarvitse lopettaa, Pötry kertoo.

Hänen mukaansa kaupunginteatterin henkilöstö on mitoitettu kahdelle näyttämölle, kolmas ei pyöri omalla väellä. Linnoituksen kesäteatteri palautui harrastajilta kaupunginteatterin tuotettavaksi kesällä 2009.

Kaupunginorkesterille lisäsäästöt ovat vaikea pala. Intendentti Milko Vesalaisen mukaan orkesteri on saatu ”toimimaan kivasti” aiemmalla kehittämisrahalla, nyt ”harmillinen väärinkäsitys” vie sen pois.

— Yleisö toivoo isompaa, mutta tekemisen raha lähtee. Kokoonpano pienenee, ohjelmistorunko kapenee ja näkyvyys vähenee, mutta samalla pitäisi nostaa tuloja. Miten, jos mahdollisuudet vähenevät?

Pötryn mukaan lisäsäästöesitys pitää kulttuuritoimen ytimen toimintakelpoisena. Hän korostaa, että lista voi muuttua, kun valtuusto raamittaa säästöt 14. ja kulttuurilautakunta päättää niistä 24. lokakuuta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö