Ostariteatteri madaltaa kynnystä

Lappeenranta. Uuden kaupunginteatterin peruskiven muurannut kulttuuriministeri Arhinmäki pitää ajatuksesta, että kulttuuri on siellä missä ihmiset muutenkin ovat.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) kuulee muttei ensin ymmärrä kysymystä. Hän naurahtaa vaivautuneesti ja pyytää tarkentamaan kysymystä, joka on saanut sisältönsä lappeenrantalaisten käymistä keskusteluista nykyaikaisissa toriparlamenteissa eli sosiaalisessa mediassa.

-Siis mitä sanoisin niille ihmisille, joiden mielestä Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa ei ollenkaan tarvittaisi kaupunginteatteria tai -orkesteria, Arhinmäki kysyy.

-Ajatushan on todella outo. Eihän kukaan halua asua sellaisessa kaupungissa, jossa olisi kenties työtä, mutta ei mitään muuta elämää tai kulttuuria, Arhinmäki vastaa.

 

Arhinmäki on juuri ollut muuraamassa Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin peruskiveä kauppakeskus Ison-Kristiinan työmaalla. Uuden teatterin rakentaminen kaupunkiin, josta uhataan lakkauttaa kyläkouluja, on monen mielestä taloudellisesti ja poliittisesti täysin kestämätöntä.

-Isossa-Britanniassa on jouduttu tekemään rajuja säästöjä valtiontaloudessa, mutta kulttuurista siellä ei ole haluttu säästää, koska ei ole haluttu luopua sen aiheuttamista hyvistä vaikutuksista ja siten syventää säästöjen aiheuttamaan negatiivista kierrettä, Arhinmäki huomauttaa.

-Suomessakin 1990-luvun laman aikana ihmiset joutuivat luopumaan monesta henkilökohtaisesta asiasta, mutta ei kulttuurin käytetyistä rahoista, kulttuuriministeri jatkaa.

Suomessa kuntien vaikeutunut taloudellinen tilanne ei ainakaan vielä ole näkynyt säästöinä kulttuuripalveluissa. Tilanne saattaa kuitenkin huonontua ensi vuonna: Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan 86 prosenttia kunnista arvioi, että vuonna 2014 kulttuurimäärärahat eivät kasva tai niitä vähennetään.

-Kun uusi teatteri on valmis, pitää pitää huolta, että uusien seinien sisällä pystytään tekemään työtä eli on huolehdittava siitä, että määrärahat riittävät uusissakin tiloissa, Arhinmäki sanoo.

Myös teatterinjohtaja Jari Juutinen on huolissaan parhaillaan käytävistä säästöneuvotteluista. Kulttuurin toimialan säästötavoitteita kasvatettiin viikko sitten 868?000 eurosta 1?468?000:ksi euroksi.

 

Kaupunginteatterin sijoittuminen kauppakeskukseen edustaa kulttuuriministerin mielestä juuri sitä ideologiaa, jota hän itse on ajanut jo pitkään.

-Osa ihmisistähän on kulttuurin suurkuluttajia, ja he innostuvat aina uusista asioista. Osa taas ei käy missään, minkä vuoksi olisi tärkeää madaltaa kaikenlaisia kulttuurikynnyksiä. Teatteri ostarissa tuo kulttuurin ihmisten lähelle, ja siten on mahdollista, että uudet ihmiset löytävät kulttuurin pariin, Arhinmäki sanoo.

Kun kauppakeskuksesta tulee myös julkista tilaa, kulttuuriministeri Arhinmäen mukaan on syytä pitää huolta, ettei teatteri hautaudu kauppojen alle ja että julkinen tila on myös oikeasti julkista tilaa.

-Kauppakeskuksessa, jossa on teatteri, pitää sietää aikaisempaa paremmin, että siellä on kaikenlaista porukkaa. Julkisen tilan on oltava oikeasti julkista ja kaikenlaisen ihmisten yhteinen olohuone, Arhinmäki sanoo.

 

Liisa Kukkola